Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Ерол Ибрахимов: “Оказва се, че в България всеки може да стане герой на “неВАЛИДНО”!”
Десислава Бакърджиева - 5 Април 2005

     Ерол Ибрахимов е фронтмен на група “Уикеда” и водещ на предаването “неВАЛИДНО”, което се излъчва в ефира на тв Европа.
     “неВАЛИДНО” е предаване за уникалните хора и уникалните глупости, които се случват в живота ни. “неВАЛИДНО” е обществото, което трябва да се случи в България. “неВАЛИДНО” е за всички, които се чувстват дискриминирани - от мъжа си, от шефа, от кмета, от правителството.


Ерол Ибрахимов: “Не съм от хората, които се оплакват от ситуацията!”
     - Предаването “неВАЛИДНО” отново тръгна в ефир. Има ли много промени в него?

     - Да, сценаристът ни е друг, вече не е Елин Рахнев. Първите две предавания от “неВАЛИДНО”, които сега направихме, са много по-раздвижени от предишните, аз съм вече не само водещ, но и репортер. Задавам въпроси на хората, говоря с всякакви бюрократи и такива неща. Много смешно. Може би ще е малко по-весело предаването отколкото преди. Иначе структурата е същата и целите са същите. Неясни! :) Да помогнем на хората, да променим нещата и такива разни идеални цели, които са трудни за постигане, но ние се борим и не се отказваме. Нямаме претенции да покажем истината или нещо такова, ние просто я търсим.

     - Разкажи повече за екипа на “неВАЛИДНО”.

     - Режисьор на предаването е Дани Караджов, който е син на Данчо Караджов от група “Сигнал”. Сценарист е Стефан Кисьов, той е писател, който пише криминални романи. Може би с неговите сценарии предаването ще придобие по-разследващ характер. “неВАЛИДНО” ще стане и малко нещо като филм.

     - Как подготвяте предаването, как избирате темите си?

     - Събираме се с екипа на оперативки и всеки предлага някаква тема. Търсим интересни хора за моно рубриката, която представлява лична история на някой интересен и нестандартен типаж. Общо взето, търсим странни птици. Оттам нататък ги свързваме с темата на даденото предаване.

     - Какви са темите, които ви занимават?

     - В първото предаване от новата серия “неВАЛИДНО” темата бе тази за боклука. Представени бяха различни гледни точки. Шефът на сметището заяви, че то е най-европейското, най-доброто на Балканите и едва ли не на света. Оказа се обаче, че не било толкова европейско. Хората от Суходол са недоволни, има проблеми. Такива неща се опитваме да покажем, някакви парченца от нещата в действителността. По-скоро художествен, а не толкова репортерски разказ.
     Сега например излезе и вторият брой, в който основната тема бе тази за движението в София, за превозните средства в столицата, за каруците, за модерните коли, за нелегалните състезания. Други теми, за които имаме намерение да правим предавания, са тези за проститутките и за трафика на хора.


Добре ни приемат навън за българска група, която пее почти изцяло на български език.
     - Не се ли притесняваш, че някой ще се почуства застрашен и ще поиска да си отмъсти?

     - Риск на професията. Сигурно има опасност в цялата тази работа. Преди направихме предаване за детската порнография, имаше и други опасни теми. В България казваш и показваш, но нищо не се променя. Никой не се плаши от това, че ще кажеш някаква истина, няма почти никога засегнати хора, никой не се притеснява и почти нищо не се променя. Имам чувството, че тази четвърта власт - медията, като че ли е малко безвластна, безсилна. Чувал съм, че на Запад журналистическо разследване и разкритие могат да доведат до оставки, падания на правителства или осъждания на някои хора. Тук такова нещо рядко се случва. Аз лично не се плаша от отмъщение.

     - Каква е историята на предаването. Как ти попадна в него?

     - Случайна среща на улицата с моя състудент Елин Рахнев, който бе първият сценарист на предаването, ме доведе в “неВАЛИДНО”. Той ме срещна и каза, че смята да прави тв предаване, за което точно аз съм му необходим. Обясних, че не съм подходящ за водещ, че нямам дикция и не мога да помня текст, не съм работил никога в телевизия и нямам представа как се случват нещата вътре. Елин обаче каза, че аз съм най-подходящ за предаването. Идеята на продуцентите от Агенция “Прима” и Центъра за незаисим живот бе водещ да стане човек, който не е професионалист, за да звучи по-убедително на хората. Стори ми се много интересно и се съгласих.

     - Защо “неВАЛИДНО”?

     - Името идва от думата “инвалид”, която е чуждица и на български означава точно “невалиден”. Общо название на хората, които са някак си извън публичното пространство. Хора, които остават винаги встрани от вниманието на медиите, почти никога не се говори за тях, а ние се опитваме да ги превърнем в герои на това предаване. Оказва се, че всеки би могъл да стане герой на “неВАЛИДНО”. Не знам защо е така. Може би много хора се чувстват така сякаш се намират извън общия поток на събитията. Имам чувството, че хората в България живеят с усещането, че нещата някак си се случват без тях.


Албумът “1618” включва три нови песни, останалите са стари парчета, записани на английски език.
     - Трудно ли свикна да се изявяваш в ролята на водещ и репортер?

     - Всъщност още не съм свикнал. Не се харесвам, боря се да преодолея своята притеснителност, неувереност. Не мога да се възприема все още в това ново поприще, но се опитвам. Колегите от екипа ми помагат и непрекъснато ме окуражават.

     - Разкажи повече за последния албум на група “Уикеда”.

     - Албумът се казва “1618”, издадохме го през юни 2004 г. Вътре има 13 парчета, заедно с демо версията на песента “МиДа”. Албумът включва три нови песни, останалите са стари неща от предишните албуми, но записани на английски език и с нов аранжимент. Направихме “1618” с идеята, че доста пътуваме навън и някак си искахме да преведем посланието на нашата музика. Моят английски е такъв обаче, че няма значение дали пея на английски или български! А, да, на обложката сме сложили Брус Ли, ха ха!

     - Как премат в чужбина нестандартна група като “Уикеда”? Къде се изявявате?

     - Напоследък свирим предимно в Германия. Ще участваме на един голям фестивал в Холандия през месец май тази година. Иначе обикаляме Чехия, Унгария, във Франция бяхме през декември 2004 г. Добре ни приемат за българска група, която пее почти изцяло на български и изобщо е непозната банда за чуждата публика. Отзивите са окуражителни и се надявам да продължат да бъдат.

     - Какви участия ви предстоят?

     - През месец май ще изнесем три-четири концерта в Германия, също и в Холандия, след което имаме няколко концерта в Чехия. После в Унгария сме през месец август, вече за четвърти път ще гостуваме там, достигнахме до втората по големина сцена, предвидена за чуждестранни изпълнители.

     - С какво ти се налага да се бориш всеки ден?

     - Със себе си най-често. В смисъл, това с което не мога да преборя са моите собствени вътрешни препятствия, които си създавам сам и изисквания, които поставям пред себе си. Явно съм прекалено взискателен. Но не съм от хората, които се оплакват от ситуацията. За мен най-важно е да се чувствам добре от това, което правя.

     - Имаш ли любима мисъл?

     - Може би една мисъл, която са ми казвали, че е на Боб Марли, въпреки че не съм много сигурен: “Ако човек иска да го запомнят, трябва да остане недоволен!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Киро
12 Dec, 2009 | 17:11

Това е една чудесна група. Много се радвам, че най-накрая обяви подробности за себе си.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.