Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Устата: “В песните ми няма агресия!”
Десислава Бакърджиева - 28 Септември 2004

     През 1995 г. Устата основава група “XXL”, в която е и Иво Малкия (едно от настоящите протежета на Шамара). “XXL” издават два албума - “Деградация” ('95) и “Важен е размерът” ('96). Разпадат се същата година с влизането на Устата в казармата. През 1998 г. Усатата се завръща кам идеята си да прави черни ритми.
     С яките си фрийстайли той привлича вниманието на DJ Станчо. В същото време Устата работи съвместно и с Lady B. Записват 2 парчета, за съжаление все още неиздадени. “Да не ми прилича на...” е първият солосингъл, записан в Sniper Records. Той влиза в компилацията “Хип Хоп Горила”. Устата признава, че е голям киноман и чете българска поезия.



Устата: “Аз съм добър рапър, не ми отива да съм гангстер!”
     - Вече не работиш с Джон. От колко време си самостоятелен, какво ново около теб?

     - Вече близо една година не работим заедно с Джон, защото той се ориентира към кариера в киното. Първото ми самостоятелно парче без него е “100 %”, песента вече има и клип. В него съм с много интересна визия, един такъв мъничък. Предстои да излезе новият ми сингъл, който се нарича “Всички дрехи ми пречат”. Клипът към тази песен е заснет, но все още не е монтиран. Сингълът ще излезе на 10 октомври, когато е и рожденият ми ден. Това ще е последното нещо преди да излезе албумът ми “От уста на уста”.

     - Разкажи повече за клипа на “Всички дрехи ми пречат”.

     - В новия видеоклип участва балет “Екс”. Този път реших да разчитам на истински танцьорки, а не на манекенки. Момичетата от балет “Екс” се справиха много добре. Клипът не е подчинен на някакъв сюжет, няма някаква история. Този път исках атмосферата да е по-спокойна, да има повече танци. Парчето е много яко, вкарали сме и малко етномотиви в него. Записано е в студио в Пловдив.

     - Решил ли си вече какво ще включиш в новия си албум?

     - В албума ще има абсолютно всички стари парчета, както и нови, разбира се. Той ще се разпространява не само в музикалните магазини, а и по вестникарските будки, като към него ще има приложение списание. Списанието ще бъде само за новия албум, вътре ще има текстова информация, интересни снимки от клипове, много мои снимки. Надявам се “От уста на уста” да излезе на музикалния пазар на 1 декември тази година.


“Друго си е, когато има движение!”
     - По какво се различава Устата от останалите хип хоп изпълнители?

     - Това, че се различавам е колкото хубаво, толкова и лошо! В песните ми няма агресия. По известните имена в българския хип хоп определено се разграничават от останалите, имат си строга индивидуалност. Мишо Шамара например няма нищо общо със Спенс, те двамата пък нямат нищо общо с Румънеца и Енчев и т. н.

     Аз разчитам най-вече на текстовете. В тях ритмите са умерено иронични, не използвам безсмислено нецензурни изрази и някакви тъпотии, та като чуеш единия ред и да се сетиш, какво можеш да кажеш в другия. Самоиронията, която правя в песните си, отчитам за плюс.

     По време на участия танцувам брейк, даже вече взеха да ме слагат към графа танцьори. Друго си е, когато има движение на сцената. Различавам се и по това, че съм добър рапър, не ми отива да съм гангстер!

     - Доколко важно за теб е мнението на останалите?

     - Винаги най-важно е мнението на феновете. Хубаво е да има хора, които те харесват и такива, които не те харесват, но най-важно е да запазиш индивидуалността си. Тя радва истинските фенове. Те те слушат, защото си себе си, а не имитираш някого.

     - Участва във “Вот на доверие”. Научи ли нещо от тази игра?

     - В това предаване винаги на първо място е правенето на шоу. Проблемът е, че когато участва някоя известна личност, тя трябва да се съобразява как изглежда пред камерата. В същото време трябва да покажеш и някакви знания. В предаването успях да стигна до финала. Беше интересно преживяване. Когато си в предаване като “Вот на доверие” има два начина на поведение - или да бъдеш манипулатор или да бъдеш манипулиран.


“Предстои да излезе албумът ми “От уста на уста”.”
     - Важно ли беше за теб да победиш в тази игра?

     - Не, разбира се, аз отидох там да си проверя вота. Накрая завърших с 35 % и това определено ми хареса. Даже останах приятно изненадан от това колко много хора са гласували за мен.

     - Как се работи със звезда като Руши Видинлиев? Направихте заедно клип, как прие разликата в музикалните ви стилове?

     - Много професионално и изключително приятно е да се работи с Руши Видинлиев. Много бързо заснехме клипа, през цялото време се майтапехме, Руши непрекъснато се самоиронизираше и беше наистина много забавно. Руши е човекът, който вкара присъствието на сцена в по-широки мащаби, имам предвид танцьори, хореография. Така трябва да се развива музикалният бизнес.

     - Танцуваш брейк по време на участията си. Това не те ли изморява?

     - Адски много ме изморява. Ако пеех на плейбек, щеше да е лесно танцуването, но така не стават нещата. Когато танцуваш по време на участие, определено хората гледат с друго око на теб. Преди много играех брейк, но си счупих крака и престанах. Бил съм и вицешампион по брейк, но това беше преди 10 години. Брейкът започна да се завръща в България като култура. За мен това е едновременно и танц, и спорт, и изкуство!


“Всеки ден е борба, всяка вечер е победа!”
     - Майкъл Джексън ти е идол. Какво харесваш най-много в него?

     - Няма втори като Майкъл Джексън. Той остана в историята на музиката заедно с имена като Бийтълс и Елвис Пресли. Майкъл Джексън е жива легенда, харесват го и хора, които се разграничават съвсем от неговия имидж. В музиката си той съчетава две неща - това, което не е чувано и това, което се харесва, т. е. новаторското с комерсиалното! Затова и в един негов албум от 13 поне 12 песни стават хитове.

     - Защо си пусна коса?

     - За да разберат всички, че не съм плешив! Говореха разни глупости, че съм бил оплешивял и че Руши Видинлиев ми е помогнал да си присадя коса за 4 долара косъма във Франция. Истината е, че аз си имам гъста гарваночерна коса, като не броим, разбира се, русите косми от фенки по мен! Определено смятам, че с коса изглеждам доста по-добре!

     - Какво те дразни?

     - Страхотно ме дразни грандоманщината. Човек трябва да знае как “стои” в работата си и сред хората. Когато се сблъскам с образи, които се правят на такива, каквито не са, говорят тъпотии, за да направят впечатление, тогава буквално излизам извън себе си! Разбира се, има и много други неща, които ме дразнят!

     - Имаш ли девиз?

     - “Всеки ден е борба, всяка вечер е победа!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

plamena
27 May, 2006 | 16:40

emi to kakvoto i da se kaje za Ustata ne e dostat4no.nqma kakto nego vtori.prosto nepovtorima li4nost:)mnogo si go obi4kam:))))


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.