Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Квартет “Стрингс”: “Свирим в различни стилове, за да достигне музиката ни до повече хора!”
Десислава Бакърджиева - 23 Септември 2004

     Квартет “Стрингс” е създаден през 2001 г. като съвременен концептуален струнен квартет, представящ модерно аранжирана класическа и авторска музика. Четирите момичета - Венета (цигулка), Зорница (цигулка), Дора (виола) и Нора (виолончело) са избрани след прецизна селекция между най-добрите студенти-солисти в Националната музикална академия - София и притежават както перфектни инструментални качества, така и отлична визия.


Квартет “Стрингс”: “Ние много наблягаме на българския фолклор, използваме елементи от него!”
     - Разкажете повече за проекта си “Strings & Voices – Operetta”, над който работите в момента?

     - Проектът “Strings & Voices – Operetta” включва фрагменти от най-популярните опери и оперети, аранжирани специално за нас. Нещо като китка от най-известните фрагменти! 40 минути от “Strings & Voices – Operetta” включват само инструментал, останалите 40 минути са с вокалите на нашия мениджър и солист Марио Николов и с още една солистка Даниела, с която все още не се познаваме. В момента правим записите, доста е трудно, тъй като всичко трябва да е много точно. Специално оперната музика много трудно се изпълнява по начина, по който ние свирим, но все пак смятаме, че ще се справим с това предизвикателство!

     - Кога ще е готов авторският албум на квартет “Стрингс”?

     - В момента събираме парчета за нашия авторски албум. Имаме 5 готови, но искаме да съберем още, за да станат поне 12-13 песни. Планираме да издадем този албума малко по-нататък във врмето.

     - Как премина лятното ви турне? Свирихте с много групи, кои бяха те?

     - Концертите от турнето ни бяха в Албена, Слънчев бряг и Банско, съвместно с група “Мери Бойс Бенд“. Участвахме в мегаконцертите “Старсшоу” на легендарните “Бони М”, “ Иръпшън”, “Ноу Мърси”, “Гибсън Брадърс”, “Рейси” и Дейв Ашби. Разкошно е да се свири с толкова известни групи. Те са натрупали много опит през годините и много беше интересно да се наблюдава поведението им на сцената, както и професионализмът, който демонстрираха непрекъснато. Определено много добре се чувствахме. Голяма гордост е да свириш с такива изключителни имена!

     - Каква беше реакцията на публиката?

     - Много добре ни приеха. Ставаха, танцуваха непрекъснато. Смятаме, че публиката остана много доволна. На Слънчев бряг беше най-силният ни концерт. Залата беше препълнена, атмосферата чудесна и нещата се получиха много добре. В Банско пък на концерта дойдоха най-много хора.

     - Работите и по DVD?

     - Да, направихме DVD от концерта “Стрингс & Рок” от 23 юни тази година, който се проведе в театър “София”. Заснехме DVD-то като филм, получи се изключително добре. В момента преговаряме за авторските права, за да го пуснем официално на пазара, понеже аранжиментите на парчетата са на много световноизвестни групи и изпълнители като Ю Ту, Ерик Клептън, Ван Морисън. В преговори сме с агенциите, които държат правата и с авторите, за да ни се разреши този продукт да бъде представен официално.


“Във всеки един музикален стил ни допада по нещо!”
     - Как се работи с Марио Николов?

     - Когато се налага ни стяга, макар че ние се стараем да сме максимално работливи. В лично отношение нямаме никакъв проблем. Много се радваме, че отношенията ни са прекрасни. Той се занимава с всичко и на нас ни остава само да свирим.

     - Наричат ви българските “БОНД”. Дразни ли ви това сравнение и по какво се различавате от тях?

     - Не, не ни дразни подобно сравнение, свикнали сме вече. Все пак нашата музика е различна. Ние много наблягаме на българския фолклор, използваме елементи от него. Винаги сме искали да звучи нещо българско в музиката ни. Стилът на “БОНД” е насочен към по-голяма аудитория, той е повече поп и от музикантска гледна точка те свирят по-елементарни мелодии. Нашата музика пък е насочена към хора с малко по-музикални интереси.

     - Получихте наградата “Музикант на годината 2004” в раздел “Класика в другите жанрове”. Очаквахте ли я?

     - Не, не я очаквахме и бяхме доста изненадани и изключително щастливи. Тази награда представлява голямо признание за нас. Много известни личности са я получавали, а сега и ние!

     - Мислите ли да направите песни с някои от българските поп изпълнители?

     - Да, имаме такива идеи, но ще издадем една тайна – ще запишем песни, но не с български изпълнители. Имаме интерес от мениджъри на няколко световноизвестни групи, които се опитват да влязат в контакт с нас, за да направим нещо заедно. Преговорите обаче са в доста начална фаза. Имаме предложения от Германия, Холандия, Люксембург. Мениджърът ни е разпространил наши рекламни дискове и в Америка и оттам също проявяват интерес. Така че работим в тази насока.

     - Каква музика харесвате?

     - По принцип не слушаме определен стил. Доста разнообразна музика харесваме, във всеки един стил ни допада по нещо. Поради тази причина и свирим в различни стилове.

     - Коя е публиката на квартет “Стрингс”?

     - Публиката ни е от всякаква възраст. След концерти са идвали да ни поздравяват възрастни хора, които са споделяли, че ни се възхищават. На концертите ни присъстват много млади хора, дори деца ни преследват за афтографи. Стремим се да привличаме всякаква публика. Всяка възраст цени различни неща и затова музиката ни достига до широка аудитория.

     - Имате нови цигулки, които са по-различни от класическите. По-трудно ли се свири на тях?

     - Да, от 3-4 месеца имаме нови инструменти.Отчасти се свири по-лесно на тях, но всичко много по-ясно се чува и ако има някакъв технически проблем, той веднага се усеща. Изискват се доста специфични умения за работа на тези инструменти.

     - Какво ще кажете на почитателите си?

     - Да се обичат и да ни обичат!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.