Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Борис Луканов: “Медиите са посредник към обществото - не бива да остане нито едно добро дело незабелязано!”
Десислава Бакърджиева - 10 Юни 2004

     Борис Луканов е изпълнителен директор на PR- агенция IntelDAY Solutions. Агенцията е организатор на конкурса “Образи на надеждата”, иницииран от фармацевтичната компания Hoffmann-La Roche.


Борис Луканов: “Надеждата може да бъде любов, приятелство, вдъхновение, кураж, съпричастност, воля!”
     - Какво представлява конкурсът “Образи на надеждата”?

     - Целта на инициативата е да се фокусира върху силата на Надеждата и на човешкия дух. “Образи на надеждата” е конкурс за фотография и картина - най-ярък образ на надеждата за онкологично болните хора в България. Повече от 10 милиона души в света се диагностицират с рак всяка година. Прогнозите са, че до 2020 г. ежегодно новооткритите случаи на рак ще бъдат около 15 милиона. Всяка година 6 милиона умират от рак или това представлява 12% от смъртните случаи годишно. На медицината са познати над 150 вида онкологични заболявания.

     Трудно е да се опише точно какво е надеждата само с една дума. Историите на хората, които са преборили рака и са преминали през това страшно изпитание с ново виждане за живота, са в основата на идеята за този конкурс, който се провежда и в други страни в Европа. Надеждата може да бъде любов, приятелство, вдъхновение, кураж, съпричастност, воля, вътрешна красота, отражението на светлината, щастието. Не може да има верен и погрешен образ на надеждата.

     - Кой може да вземе участие в конкурса?

     - Всеки, който пожелае! Конкурсът е предназначен както за професионални фотографи, фоторепортери, художници, графични дизайнери, така и за хора, които са се преборили с рака или в момента водят тази битка.

     Началото на инициативата бе дадено на 29 февруари 2004 г. със символично засаждане на 7 дръвчета в оформен от фирмата инициатор Hoffmann La Roche “Кът на Надеждата” в Южния парк в София. Начинанието беше благословено от Негово Преосвещенство митрополит Геласий.

     - Подобен тип социални конкурси възпитават ли нов тип корпоративна и обществена култура?

     - Конкурсът “Образи на Надеждата” е поредното реално потвърждение на социалната политика на компанията Hoffmann La Roche в глобален и национален мащаб. Той си поставя за цел с изразните средства на изкуството да обърне общественото внимание към тежките проблеми на хората, страдащи от онкологични заболявания.

     Изхождайки от максимата, че независимо от развитието на медицината и фармацевтиката и създаването на най-модерни медикаменти, най-доброто лекарство за човека винаги ще остане Човекът, “Hoffmann-La Roche” се опитва да вдъхне така необходимата за тези хора надежда, като интегрира Изкуството и Медицината. След приключването му и обявяването на резултатите на 1 октомври, 2004 г.(месецът за борба с рака на гърдата), най-добрите от участвалите в конкурса творби ще бъдат използвани за благотворителни цели - за нуждите на онко-болните в България.

     - Има ли място социалната реклама на българския медиен пазар?

     - В началото на третото хилядолетие, в XXI-ви век - векът на бурно развиващите се модерни технологии, фармацевтиката и медицината повече от всякога трябва да вървят ръка за ръка. Защото крайната им цел е една - да победят непобедимите до днес болести, да подобрят качеството на човешкия живот, да дарят здраве на хората - здравето, което още Хипократ е нарекъл “най-голямото човешко богатство”. В този смисъл всяка една голяма компания трябва да отделя все по-сериозно внимание в своята корпоративна политика и на социално-значимите благотворителни каузи. А медиите са посредник към обществото - не бива да остане нито едно добро дело незабелязано!

     - По какви критерии ще бъдат оценявани творбите?

     - Конкурсът е в 2 раздела: картини - живопис или графика и фотографии - черно-бели, цветни. Във всеки раздел ще бъдат раздадени първа, втора и трета награда, както и допълнителни предметни награди.

     Първа награда е в размер на 1500 лв., втора - 800 лв. и трета - 500 лв. Творбите ще бъдат оценявани от жури в състав: проф. Греди Асса - художник, преподавател в Националната художествена академия; проф. Иван Черноземски - национален консултант по онкология; Рангел Вълчанов - кинорежисьор, един от класиците на българското кино; Доц. Атанас Кънчев - фотограф, преподавател по художествена и приложна фотография в НАТФИЗ; Лили Игнатова - една от най-известните и титулувани български състезателки по художествена гимнастика, Евгения Адърска - председател на Сдружението на жените с онкологични заболявания и техните сподвижници; Николай Хаджидончев - управител на представителството на “Хофман-Ла Рош” - България.

     Самият факт, че в журито участват известни личности и ползващи се с обществен авторитет, говори за сериозността на конкурса.

     - На какви технически параметри трябва да отговарят представените за участие в конкурса творби и на какъв адрес трябва да се изпращат?

     - Що се отнася до фотографиите, те могат да бъдат изпратени на адрес: София 1000, ул. “Цар Симеон” 57, За конкурса “Образи на Надеждата” или на мейл адрес: ioh@intelday.com в jpg формат, ненадвишаващ 1 mb. мин. 150 dpi. Допуска се художествена компютърна обработка на фотографиите или изпращането на серия до 4 фотоса. Подобни са изискванията и за картините - трябва да се изпратят на същите адреси качествена снимка на творбата или сканирано изображение. Желателно е изпратените материали да бъдат придружени с кратко описание - заглавие на творбата, мотивация за участие в конкурса, авторското послание за Надежда, както и адрес и координати за обратна връзка.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.