Факти, Анализи, Коментари
   25 Септември 2023
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Група AHEAD: “В музиката трябва да има авангардност, но да е с граници!”
Десислава Бакърджиева - 1 Юни 2004

     В дебютния си албум момчетата от група AHEAD разкриват различни аспекти и гледни точки на собствения си стил. Това, което обединява 11-те песни, е добрият звук, скритият заряд, характерен за изпълненията им на живо и лекотата, с която AHEAD съчетавата академична техника и музикална хармония.


Група AHEAD: “Естествено първият път е по-трудно, но сега искаме да работим над нови неща!”
     - Разкажете повече за дебютния албум на групата.

     - Албумът се състои от 11 трака, т.е. 10 парчета и едно интро. Две от песните са изсвирени на живо, те са за ценителите, които могат да различат, кое е от концерт и кое не. Става въпрос за “Всичко за себе си” и първото парче, което записахме - “Дали”. Интересното в диска е, че освен 11 трака той включва и мултимедия. Всеки, който има вкъщи компютър, може да гледа мултимедията - двата клипа на “Питаш как” и последния сингъл “Всичко за себе си”. Има и един трейлър, малко филмче с информация за групата и разни весели случки, докато снимахме “Всичко за себе си”. В албума има и фотогалерия с наши снимки и две флаера. Един вид за всички има по някакъв подарък!

     - Какво е заглавието на албума?

     - Албумът се казва AHEAD. Така решихме, защото искаме повече хора да научат за името AHEAD. Смятаме, че по този начин ще наложим известна популярност!

     - Дълго ли се колебахте коя песен от албума да пуснете като сингъл?

     - Ние сме пет човека, естествено че всеки има различно мнение, което е хубаво. Но пък с много мнения, когато се стигне до консенсус, е още по-хубаво. Явно е, че се избира най-добрият вариант. Не се колебахме толкова дълго, просто се чудехме дали сингълът да е бързо или бавно парче. Решихме, че до момента като сингли сме пускали бързи парчета и избрахме да е бавно парче, което да хвърли малко по-сериозна светлина върху творчеството ни.

     - Интересни подробности около заснемането на клипа на “Всичко за себе си”?

     - Клипът заснехме с Гепи и Владо от Стейн Студио, всички ги познават вече в България. С тях снимахме и “Питаш как”. Бяхме в една порутена сграда, трябваше да има момче и момиче в клипа и се чудехме кои да са персонажите. Едната от ролите играе нашият пианист Илко. Той досега не е влизал в подобно амплоа. Трябваше да има голо тяло, а Илко е много интересен, защото на него му се вижда всяка една жилка, а и лицето му има една интересна красота. Илко се справи блестящо, изигра си перфектно ролята. Момичето, което участва в клипа, се казва Деница. Тя също се справи чудесно.

     - Ще правите ли още видеоклипове към албума?

     - За момента не сме решили, но повечето мнения клонят в тази посока, че с албума и въобще с “Всичко за себе си” затворихме част от работата на AHEAD и започваме да мислим върху нови неща. Малко дълго време проточихме албума. Естествено първият път е по-трудно, но сега искаме да работим над нови неща. Смятаме малко да променим стила.

     - Ще направите ли концерт, на който да представите албума AHEAD?

     - Преговаряме с музикална компания “Старс Рекърдс” по въпроса. Може би ще има концерт промоция, точната дата не можем да кажем все още Когато уточним нещата, ще осведомим и поканим всички медии, обещаваме!


“Имиджът отговаря на музиката ни!”
     - Как се ражда една ваша песен? Кой пише текстовете?

     - В песните, които сме направили, текстописците са различни. Дали една песен ще стане хубава, зависи от това, колко са добри музикантите, които я създават, как мислят, какво чувстват... Ако феновете приемат музиката ни, значи сме си свършили добре работата и сме достигнали определено ниво.

     - Какви трудности съпътстваха излизането на албума?

     - Най-голямата трудност, не специално за нашия албум, а за всеки един албум, е ситуацията в България! Всяко едно нещо е свързано с влагане на средства и с организация. С много неща, които у нас все още не са на ниво. Излизат много нови и модерни групи, но самите те не знаят как да постъпят в днешната тежка икономическа ситуация. Все пак важното е, че се работи, за да се върви напред!

     - Комерсиална ли е музиката ви?

     - Имиджът отговаря на музиката ни. Важно е какъв стил музика да пишем, за да се харесаме на повече хора в България. Трябва да има малко авангардност, но да е с граници. Да има малко комерсиалност в музиката, но съобразена и със самите потребности на публиката!

     - Коя е вашата публика?

     - Специално за албума все още не знаем, но ще видим какви хора ще си го купят. Може би обхващаме три поколения - от 15 до 35-годишна възраст.

     - За какво мечтаят музикантите в България?

     - Не зная за всички, но повечето мечтаят просто да работят спокойно. В България музиката не храни. Много талантливи музиканти се захващат с друга работа, за да могат да съществуват. Всички искат да правят музика и естествено да имат възвръщаемост на средставата, вложени в нея. В България е малък пазарът и затова не се получава. Да се надяваме, че нещата ще се променят с времето.

     - Обичате ли Интернет, след като той разбива музикалния пазар?

     - Кофти е, че можеш да намериш всякаква музика в Интернет и да я получиш безплатно. Но все пак Интернет преобрази света. Освен музиката, хората получават и друга информация, която е изключително ценна. Свързват се и с други хора, които са много далеч. И все пак по някакъв начин трябва да се наложат граници на музиката в нета и тя да се заплаща.

     - Какво ще пожелаете на феновете си?

     - Радвайте се и бъдете щастливи! Опитвайте се да се забавлявате, все пак идва лято. И много много усмивки!


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2023 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.