Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Емилия Масларова: “България е страна, която има невероятен потенциал!”
Десислава Бакърджиева - 25 Май 2004

     Емилия Масларова е зам.-председател на Парламентарната група на Коалиция за България от 39-то Народно събрание. Завършила е специалност “икономика”, работи в областта на социалната политика. Емилия Масларова е зам-председател на Комисията по труда и социалната политика, член е и на Комисията по здравеопазването.


Емилия Масларова: “В политиката има неща, които трябва да се правят с кадифени ръкавици!”
     - Каква е Емилия Масларова извън Народното събрание?

     - Слънчев човек, оптимист. Най-близките ми обичат да ме наричат “бързатка”, защото винаги се старая нещо бързо, спешно да свърша. В рода си имам доста такива експедитивно действащи и оперативни люде.

     - По-трудно ли е за една жена да се впише в политиката?

     - Не искам да създавам такова впечатление у младите хора, особено жените. Сега вече не е, проблемите на равнопоставеността от много дълго време се дебатират. По-трудно е ние самите, жените, да си повярваме! Не виждам никаква трудност за жените да се впишат в политиката.

     Според мен трябва да разчитаме на комплекса от характеристики, които природата приоритетно е дала на жената. И чара, и красотата, които са много важни, защото когато един човек застане пред теб, той ти въздейства пряко с визията си. Красотата е важна, разбира се, и в духовната си страна, силата и нежността също.

     - Каква не трябва да бъде днес политиката?

     - Нужна ни е изключително голяма сила и мобилизация, но в същото време има неща в политиката, които трябва да се правят с кадифени ръкавици. Политиката не трябва да бъде арогантна, да няма просташко отношение. Изкуството на политиката е мъдрост, спокойствие, разум и любов.

     - Разкажете за себе си. С какво се занимавахте преди да станете народен представител?

     - Аз съм доктор на икономическите науки, старши научен сътрудник. Работех в Института на държавния комитет по планиране, занимавах се с проблемите на жизненото равнище, потребителската кошница и стандарта на живот на младите хора. Все неща, с които съм обвързана и в политиката. Обичам си професията, защото макар и икономист, аз се занимавам с чисто човешките проблеми! Изследвам какъв е градусът на общественото мнение и реалните обществени потребности.


“Имам две прекрасни кучета, които ме даряват с любов и поемат цялата ми позитивна енергия!”
     - Кои са били най-големите предизвикателства в работата Ви?

     - Имала съм много такива. За мен бе изключително предизвикателство да спечеля конкурса за научен сътрудник, след това да защитя дисертацията си. Предизвикателство за мен бе и това, че след 10 ноември ме избраха в ръководството на демократичната левица. В една септемврийска вечер на 1990 г. г-н Андрей Луканов, лека му пръст, ми звънна вкъщи по телефона и ме покани да стана министър. Това бе голямо предизвикателство за мен, един обикновен научен сътрудник. Трябваше да докажа, че това, което съм натрупала като знания в науката, мога да го направя добре и в политиката.

     - Какво Ви е помагало най-много в работата?

     - Може би това, че съм ръководила и ръководя една голяма женска организация - “Демократичен съюз на жените”. Моята професионална специализация и насоченост, социалната ми дейност, подготовката, която имам като научен работник, са все неща, които са ми помагали. Стъпила съм на една широка основа, която е реална, не е измислена. Ето защо и нещата, които искам да станат чрез законодателните промени, могат да се превърнат в реалност.

     - Как преминава един ваш ден?

     - Лудо. Ставам сутрин в 6 часа, най-късно в 8 съм тръгнала от нас. Понеделник и вторник съм в избирателния си район. Денят ми минава като един миг, нямам свободна секунда. Мечтая в Стара Загора, този красив град, един ден просто да се разходя под липите, както другите хора!

     - Разкажете за семейството си.

     - Имам две прекрасни кучета, които ме даряват с любов и поемат цялата ми позитивна енергия. Имам голям син и великолепен съпруг. Синът ми завърши икономика, специалност “финанси и кредит”.


“Изключително важно е да имаме всички позитивно отношение към нашата държава!”
     - Как можем да задържим младите хора в България?

     - При всички случаи изключително важно е да имаме всички позитивно отношение към нашата държава. България е страна, която има невероятен потенциал. Лошото е, че свикнахме в годините на промяната всички да казваме, че навън е хубаво, а тук е лошо!

     Това не е вярно. Имаме прекрасна природа, като хора не сме студени, а слънчеви и радушни. Истината е, че икономическата стегнация в голяма степен затвори българите. Смятам, че трябва да се създадат условия за реализация на младите хора, съобразно това, което са учили и областта, в която искат да се реализират. В никакъв случай не трябва да ограничаваме младите да пътуват и да се специализират в чужбина. Да не подценяваме обаче и това, което те могат да направят за България!

     - Любима мисъл?

     - “Честност и човечност!”


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.