Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Тома Томов: “Още поне 20 години няма да можем да задържим младите в България!”
Десислава Бакърджиева - 11 Февруари 2004

     Тома Томов е роден на 28 март 1953 г. в гр. Перник. Работи в областта на наказателното право. Народен представител от Коалиция за България. Член е на комисията по труда и социалната политика и комисията по правата на човека и вероизповеданията.


“Проблемите на ромите могат да се решат с политически средства!”
     - Завършил сте право. Защо избрахте да се развивате именно в тази сфера?

     - Всеки си избира нещо от малък. В моя народ, ромския народ, докато не влязох в Софийския университет да уча право, никога не е имало юристи. Аз реших, че трябва все пак да има поне един. Практикувах право в продължение 14 години. Бях прокурор.

     - Защо решихте да се занимавате с политика?

     - Решението взех сам. Виждах, че няма кой да се занимава с проблемите на циганите в България. Реших аз да съм човекът, който да се заеме сериозно с решаването на техните несгоди. Засега не ми се отдава кой знае колко добре, защото съм сам.

     - Какво ви кара да продължавате напред?

     - Вие сами виждате каква е ситуацията в страната. Животът на циганите тук е нетърпим. Разбира се и на българите не е кой знае колко по-добър, но все пак има разлика между живота на едните, и този на другите. Има един вакуум в това отношение и би следвало нещата горе-долу да се балансират в социалната сфера. Смятам, че проблемите на ромите могат да се решат с политически средства, ето защо започнах да се занимавам с политика и ще продължавам да го правя.

     - Религиозен ли сте?

     - Колкотко един средно религиозен българин.

     - Какво правите в свободното си време?

     - Почти нямам свободно време. Откакто завърших университета, нямам време за себе си, за което съжалявам. Завиждам благородно на хората, които имат свободно време. Работният ми ден е 15-16 часа, задължително оставам 7 часа за сън.

     - Музиката и литературата, която обичате?

     - Обичам музиката, обичам и да пея. Харесвам всякакви стилове, включително и най-модерните течения. Всеки един нов стил музика си има своето очарование. Въпреки че е предназначена за по-младите, сигурен съм, че голяма част от възрастните също харесват съвременната музика. Нямам време за литература. Иначе един от любимите ми автори е покойният вече Радичков.


“Най-много в живота ми е помагала моята упоритост!”
     - Как можем да задържим младите хора в България?

     - Нямаме такава възможност поне в близките 20 години. Може би не ние, а самите те ще направят нещо по въпроса. Вътрешните фактори едва ли ще повлияят на този процес, защото засега никой не се заема сериозно с проблема. Виждате че политиците са се насочили точно към обратните процеси. Но аз мисля, че след 10 години ще се появят нови външни фактори, които ще повлияят на този процес.

     - Трудно ли е да бъдеш политик?

     - Зависи какви цели си поставяш. Моите цели са такива, че за мен наистина е трудно. Независимо, че работата ми е доста сериозна, резултатите от нея почти не се забелязват. Официалните власти като че също не се движат в нужната посока.

     - Какво мислите за интернет медиите?

     - Да ви кажа честно, не съм привърженик на прекалената технологизация на обществото. За мен тя няма да доведе до кой знае какво развитие на човечеството. Виждаме от десетилетия развитието на технологиите, но в същото време броят на хората, които умират от глад и мизерия расте. Така че, гледайки глобално на тези два процеса, смятам че технологиите не допринасят с нищо за улесняване на живота на обикновения човек.

     - Какво най-много ви е пречило и какво помагало в живота?

     - Най-много ми е пречило това, че съм циганин в България. Смея да кажа, че българинът по природа е расист. Проблемът на циганите у нас е не че са цигани, а че са цигани в България. Ако са цигани в Канада, Германия, Австрия е съвсем друго. Там образованите роми са на висота, всеки си знае мястото. Докато тук отношението към едните и другите е еднакво. Най-много в живота ми е помагала моята упоритост.

     - Къде по света бихте желали да отидете?

     - Не обичам да пътувам извън България. Харесвам живописните места н родината. За мен едно излизане извън България е загуба на време и избягвам да го правя.

     - Кога правите компромиси?

     - Често правя компромиси. Налага се в живота да можеш да правиш компромиси.


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.