Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пламен Моллов: Предсрочни избори ще ни лишат от европейските пари
4 Август 2008
Да останем на власт е по-малкото зло. НДСВ губи избиратели, но няма да зареже коалицията.
Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ
Пламен Моллов, председател на ПГ на НДСВ

- Г-н Моллов, има ли ултиматум от страна на НДСВ към БСП за цената на оставане в тройната коалиция? Колегата ви Минчо Спасов заяви, че ако до ноември управляващите не се разграничат от "белите якички", царската партия трябва да преосмисли оставането си в коалицията. Това игра на нерви ли е, търсене на имидж пред електората, или политическо решение на ръководството на НДСВ?

- Трудно е да се говори за ултиматум към коалиционните ни партньори, тъй като не сме взели такова политическо решение.
 
- Г-н Моллов, има ли ултиматум от страна на НДСВ към БСП за цената на оставане в тройната коалиция? Колегата ви Минчо Спасов заяви, че ако до ноември управляващите не се разграничат от "белите якички", царската партия трябва да преосмисли оставането си в коалицията. Това игра на нерви ли е, търсене на имидж пред електората, или политическо решение на ръководството на НДСВ?

- Трудно е да се говори за ултиматум към коалиционните ни партньори, тъй като не сме взели такова политическо решение. От НДСВ обаче държим да видим най-късно до септември реални стъпки и резултати от приетия от коалицията план за действие, с който да изчистим репутацията на България. Не сме обсъждали за момента излизане от коалицията, а държим да бъдем уверени, че партньорите ни изпълняват задълженията, наложени от Брюксел. Пред тях настояваме за бързи промени в Наказателния кодекс, които ще задвижат много по-ефективно процедурата, която ще върне доверието в европейските ни партньори.

- Има ли разнобой вътре в НДСВ по въпроса за оставане в коалицията?

- В средите на партията ни силният диагонал минава между инстинктивната емоция и прагматичния реализъм. Наши колеги, членове и симпатизанти предлагат излизане от коалицията, за да не се натрупват повече негативи за партията. Прагматизмът на здравия разум надделя и ние останахме в нея, за да не разсрочим ползването на европарите за неопределено време с едни евентуални предсрочни избори. Макар това да беше трудно решение, ние се обединихме около градивната идея да заложим на стабилността.

Тя е условие да работим с нашите коалиционни партньори така, че да не допускаме грешките да се поправят с нови грешки. Знаете, че много преди да стане публичен техническият доклад на ОЛАФ, г-н Ивановски, излъчен от НДСВ, спря осем проекта за финансиране на пътната инфраструктура заради нарушения. Тогава управляващото мнозинство искаше да го отстрани от поста му на национален координатор по еврофондовете. Ако НДСВ не беше в коалицията, това не само щеше да се случи, но и щеше да лиши България от аргументите, които смекчиха тона на политическия доклад на ЕК. И това е само един пример. Но ние избираме от двете злини по-малката. Не за партията НДСВ, а за България. Едни предсрочни избори ще ни върнат назад в безвремието на предизборната рулетка и вместо да се борим за парите от предприсъединителните програми, които ни спряха, ще загубим и тези, които вече трябва да усвояваме от структурните фондове.

- Получихте много критики от опозицията, че се държите като псевдоопозиция, но не успявате да сте коректив на БСП и ДПС?

- Едно партньорство, пък било то и коалиционно, оцелява, ако е жизнено и перспективно, ако постига възходящи резултати. Защото смисълът от този вид коалиции между социалното и либералното начало е в поддържането на висок взаимен вътрешен контрол. В Банско предложихме пакет от мерки, сред които европейски борд (по аналогия с валутния борд) при усвояването и разходването на парите от еврофондовете. Това ще ни дисциплинира, но не е достатъчно. Смятаме, че с уличен натиск отвън се постига по-малко, от колкото с обединените експертни усилия отвътре.

- Доверието в НДСВ е сериозно намаляло според социолозите. Как ще си възвърнете позициите сред избирателите?

- Трудно е да върнем доверието дори на онази част от избирателите, които одобряват политиката на НДСВ, но не споделят нашето търпение към пропуските на коалиционното управление. Във всички политически среди, дори сред активистите и симпатизантите на такива нови партии като ГЕРБ и "Атака" се чувства умората от нескончаемия преход, от непрекъснатото поправяне на едни и същи закони, от оптимистични макрорамки, които не дават повече шансове за по-добър живот на отделния човек, на семейството и на децата му. Убеден съм, че сега, в сезона на отпуските, повече хора очакват да спрем тировете по натоварените пътища към морето, отколкото да променим политическата система.

НДСВ, както признават дори нашите опоненти, направи много за подобряване на бизнес климата, откъдето дойдоха този висок ръст на БВП и ниският процент на безработицата. Сега ще се опитаме да изкореним страха и безперспективността, като реформираме МВР и съдебната система, и ще се заемем с "малките" неща от ежедневието на хората, които да направят живота им по-поносим.

- Доган заяви, че оттук нататък идват тежки времена за коалицията. Споделяте ли опасенията му?

- Трудните времена за коалицията започнаха много преди доклада на ЕК. Когато ние не подкрепихме правителството при предишния вот на недоверие, ние отразихме кризата в публичното доверие. Нашето поведение беше продиктувано от обществените настроения. Заедно с Румен Петков от властта си заминаха и други министри и както виждате, фактите, които стават известни след влизането на новите лица в проблемните министерства, доказват, че тези смени са били необходими. Сега сме изправени пред подобна ситуация и за да няма следваща, поведението на управляващата коалиция трябва да се промени. Нещата трябва да бъдат назовани точно и ясно, така както хората говорят за това помежду си, виновните вече са известни, трябват бързи мерки, които да доведат не само до персонални, но и до структурни промени. Това са все тежки и отговорни задачи, а времето е малко, предизборните настроения тласкат към популизъм, така че наистина ще бъде все по-трудно всеки от партньорите да отстоява принципите, които му придават идентичност, собствена физиономия.

- Какво може да накара избирателите да заложат отново на НДСВ?

- Ние сме активен коалиционен партньор, който у нас работи за утвърждаване на европейските ценности, а в Европа - за повишаване на репутацията и доверието на страните членки, на европейските институции към България.
Ние не искаме да изкараме недоволните на улицата, сплотени макар и от справедливи искания. Ние искаме хората да се чувстват добре в дома си, в офиса, на строежа, на плажа. Надявам се, че все повече хора мислят така и че пред тях ние не губим, а възстановяваме или печелим позиции. Сигурен съм, че хората ни възприемат не само като активен партньор, но и като балансьор между партньорите в коалицията, между управляващи и опозиция, между Европа и България.

- Има ли страх в НДСВ, че няма да успеете да станете част от следващото управление?

- Не ни приписвайте повече страхове, отколкото заслужаваме. От всички парламентарно представени партии ние сме единствената, която от създаването си е в парламента. Експертният потенциал на НДСВ винаги ще е нужен в управлението, а международните ни контакти, заради които ни определят като "европейското лице на България". Винаги ще работят за имиджа на страната по света. Ние ще се стремим да бъдем в парламента и през следващия мандат.

Нямаме нито свръхголеми претенции, нито свръх големи очаквания. Но в НДСВ като електорална партия знаем, че истинските ни симпатизанти се активизират по изборите. В останалото време се възползват от подобрените условия за икономически просперитет, които се случиха по време на нашето управление. Попитайте социолозите има ли партия сега у нас, от която да няма отлив, без разлика дали са парламентарно представени или не, дали са били във властта или не. Политическата класа вече не вдъхновява особено българите и това е един от знаците, че нещата макар и трудно започват да се случват и хората да нареждат личните си приоритети по свой собствен начин. Какво по-добро - това е либералното начало.

- Визирате ли следизборна коалиция и с коя партия сте разговаряли по този въпрос?

- Има много време и още много работа до следващите избори. Ние сме интересен и предвидим, толерантен партньор. Ние сме партия на правилата. Затова интересът към нас е голям въпреки песимистичните прогнози на социолозите. Все още е много рано да говорим за следизборни коалиции. На изборите ще се явим самостоятелно а след това ще решаваме.

- През октомври НДСВ ще проведе конгрес. Какви промени в устава и в ръководството на партията да очакваме?

- Разностремителните сили в партията са преодолени. Процесът на организационно укрепване продължава. Промените в устава ще отразят новото състояние на партията и ще узаконят политическата технология за бъдещото й развитие. Рано е да се каже ще има ли промени в ръководството на партията. Всяко ново ръководство отразява нов етап от развитието и отговаря на нови цели и задачи, които партията си поставя.

Надя Панкова

в. Стандарт


последни в Интервю:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
11 Mar, 2009 | 23:49

Бизнеселитът не се нуждае от европари, - при възможност ще ги усвои мигновено, но и без тях се оправя. Важното за него е да служи на народа при всички обстоятелсва, независимо от избори, социални катаклизми, или изчезването на този народ - все едно - служба до последен дъх.

aha
28 Nov, 2008 | 17:26

Poneje sredstva nqma,ne ni gi davat i vie ot maka re6ihte da si kupite novi koli,da si vdignete pensiite i da si smaknete staja do 55 godini,4e vi e mnogo tejko- fizi4eska rabotata,ako ibob6to rabotite poniakoga.

aha
27 Nov, 2008 | 00:37

"Предсрочни избори ще ни лишат от европейските пари"
Sto,be?Te sega ne ni li li6avat?
I to ne e li6avane,a nakazanie za korupcia i krajbi.

Аз
10 Sep, 2008 | 11:12

Трудно се умира. Още година ще съпреживяваме агонията на НДСВ.
Но затова пък с радост ще ги изпратим по последния им път.

david
04 Aug, 2008 | 23:17

neshtstniko,shte te lishat ot tunejadskata ti zaplata.a evroparite,ko dojdat veche sa razpredeleni po klanove na mafiata.predsrochni tazi esen i to za Veliko Nrodno Subranie pri proporcionalna izbiratelna sistema!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.