Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Древни тоалетни потвърдиха авторството на Кумранските свитъци
Николай Атанасов - 16 Ноември 2006
Уникалните библейски ръкописи от Мъртво море вероятно са дело на аскетичната юдейска секта на есеите
Фрагмент от Кумранските ръкописи.
Фрагмент от Кумранските ръкописи.

Откриването край древния град Кумран (Qumran), разположен на северозападните брегове на Мъртво море, на тоалетни, датирани от I в. н. е., показват принадлежността на селището към сектата на есеите. Това ги превръща в най-вероятните автори на Кумранските свитъци от Мъртво море, които са едни от най-важните източници за историята на Юдеизма и Християнството. До този извод стигат авторите на откритието – американският библейски историк и археолог от Университета на Северна Каролина в Шарлът, д-р Джеймс Табор (Dr. James D. Tabor) и израелският палеонтолог Джо Зиас (Joe E. Zias), цитирани от британският ежедневник The Independent.

Есеите (“благочестиви” на иврит, б. ред.) били членове на аскетична и мистическа юдейска секта от ІІ в. пр. Хр. Есей е бил кръстникът на Исус, Йоан Предтеча, както и Йосиф Ариматейски, който получил разрешение да погребе тялото му. Есеи са били първите 6 последователи на Христос – апостолите Симон Петър и брат му Андрей, Филип, Бартоломей, Яков и Йоан. Есеите са част от първите християни в Юдея, които в Новия завет са наричани назореи.
 
Древните тоалетни били открити на около 300 м. от жилищата на Кумран. Отдалечеността, местоположението и начина им на изграждане съответстват на правилата на аскетичните есеи, според които отходните места трябва да се изкопават на северозапад от селището и да не се виждат оттам. Те отричали общоприетата практика на бедуините да извършват физиологичните си нужди под открито небе. Вместо това те избрали за издълбаването на тоалетните си малка котловина, където заравяли фекалиите, смятайки практиката за по-хигиенична.

Практиката им обаче имала обратния ефект и се оказала фатална за оцеляването на общността им. Паразитите и опасните за здравето бактерии от човешките отпадъци, които под палещите лъчи на слънцето в пустинята измирали сравнително бързо, заровени в почвата оцелявали намирали подходяща среда за развитие. Така есеите се заразявали с различни болести при ходенето си до тоалетна и при употребата на водата от специалните цистерни, които те използвали за религиозните си церемонии за пречистване. Теорията на учените дава логично обяснение за сравнително ранната смърт на повечето от есеите, както и на феномена, открит при изследването на древното гробище при Кумран. Анализите на костите показали, че не повече от 1 на 20 души, погребани там, е живял повече от 40 години. Гробищата от същия период, открити край Йерихон, показват нормалната за този период тенденция, най-малко половината от местното население да има продължителност на живота над 40 години.

Откритието на Табор и Зиас противоречи на досегашните хипотези за произхода и значението на селището Кумран. По-рано т. г. израелските археолози Ицхак Маген и Ювал Пелег стигнаха до извода, че селището не ебило свързано с есеите, а е бил жилищен център, свързан с процъфтяващото в района в началото на нашата ера грънчарско-керамично производство. Според тях, свитъците от Мъртво море били донесени и скрити в пещерите край Кумран от бежанци от Йерусалим. Ако теорията на Табор и Зиас обаче е вярна, то автори на свитъците са именно есеите.

Свитъците от Мъртво море са обект на нестихващ интерес от самото си откриване от представител на бедуинско племе през 1947 г. Те са рядък, ако не и уникален източник на проникновена информация за живота и обичаите от времето на живота и смъртта на Исус Христос. Те са единствените открити досега документи от библейската епоха, написани преди 100 г. н. е., т. е. преди Евангелията на Библията. Кумран бил изоставен и се превърнал в руини след 70 г. н. е.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

брях
07 Jan, 2017 | 20:10

направо ме пребихте с тези тоалетни


hris
26 Jul, 2011 | 14:26

има една много хубава книжка ИСУС И ЕСЕИТЕ автор ДОЛОРЕС КЕНЪН отговорите на кои са есеите и подобни ще намерите там

никойлин
11 Mar, 2009 | 17:25

Състоянието на автора на статията е болестно! Горкия!
Смири се човече,и се разкай! Докато имаш ВРЕМЕ...

Zlatko
06 Apr, 2007 | 09:05

Mislq,che dori laynata na evreite sa zlatni

prudlio
31 Jan, 2007 | 19:47

Dobre,che oniq deto sa akali v drevnite toaletni vse pak ne zloupotrebili sus svitucite...ot estestvena nuzhda. Tezi knizha ne sa bili kato dneshnite vestnici,s koito spokoyno mozhem da se pochistim s obraza na ministur-predsedatelq...ili niakoy drug simpatqga.

hm
21 Nov, 2006 | 18:27

Spored men,nikoq vqra ne e prinadlejanie nikomu.Moje bi se e zarodila v dadeno mqsto,no religiqta ne poznava granici.
Osven tova,vsqka religiq e bila s vremeto si,posle e ot6umqvala i idvala druga,kakto e pri modata,smenq6ta se pri vseki sezon ili atmosferni usloviq.
Sled progresa na naukata i globalizaciqta,religiite sy6testvuvat oficialno,no bol6instvoto hora sa vsy6tnost ateisti i religiqta ne igrae tolkova vajna rolq,kakto v minaloto.

Попър
17 Nov, 2006 | 13:27

Назореи или Nozrei ha-Brit - “Пазители на обета”, е едно от названията на Кумранската общност.

вж. http://philosophy.evgenidinev.com/nazoraion/

Назорей, назореи - в превод от еврейски означава отделям. Това е особена група на посветени сред евреите. Всички мъже или жени, дали назорейски обет, се въздържали от употреба на вино или други опияняващи напитки, не си постригвали косите и избягвали всякакво оскверняване. Обетът се давал за 8 дни, за един месец или за цял живот. Назорейството процъфтявало по време на съдиите. Назореи били Самсон, Самуил, Йоан Кръстител, Иисус Христос, ап. Павел. В назорейството може да се види прототип на съвременното монашеството.

вж. http://www.omophor.com/omophor/files/pokrov/pokrovche/010/index.htm

Определенията Есеи и назореи явно не се припокриват напълно, явно в случая трябва да се приеме, че аскетите есеи са назореи

Toliary
17 Nov, 2006 | 09:49

Статията е пълна с фактологически неточности! Който и да е автора, явно не е запознат с библейските факти за Йоан Кръстител, Йосиф от Ариматея и изброените апостоли. Те изобщо не са споменати като есеи в Библията! Дори някои от тях изобщо не биха могли да бъдат.
И назореи съвсем не е синоним на есеи!
Статията е мнение не просто на един автор, а на интелектуалното всеядство, което е продукт на края на миналият век. Характеризира се с смесване на взаимно неприемливи идеи в един материал, пренебрегвайки явната им несъвместимост. Създава се леко приповдигнатото чувство за откриване на нещата "такива, каквито са" и претендира за научна обективност, каквато разбира се му липсва.
Търси се също известност в сензацията от страна на изследователи, които търсят място в научните среди.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.