Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Мистерия: 4 тонен саркофаг е изчезнал от Перперикон през 80-те
4 Юли 2006

Съобщението направи археологът Николай Овчаров, който показа и архивна снимка с находката

      Каменен римски саркофаг от ІІ-ІІІ век е изчезнал в началото на 80-те години от Перперикон. Това стана ясно от изявленията на археолога Николай Овчаров, който дори показа архивна снимка с находката. Саркофагът е бил с размери 3 на 1,80 метра и е тежал между 2 и 4 тона. Вероятно в случая има пръст Първо главно управление на Държавна сигурност.

      "Изнасянето на такъв предмет от Перперикон може да стане само по въздух с хеликоптер, защото до върха не може да стигне дори каруца", категоричен е Овчаров. Според него другата хипотеза, която е малко вероятна, е находката да е била разбита, но нямало логика това да стане.

      Овчаров цитира думи на местни хора, според които през 1981 или 1982 година на върха е кацал зелен хеликоптер с червен надпис и с него са били изнасяни сандъци.

      Според твърденията на 74-годишен мъж, един от дошлите с хеликоптера е бил руснак. Местният жител е пасял овце в района, когато на върха каца хеликоптера. Овчарят завързал разговор с единия от пришълците, който говорил на руски. В разговора, обаче се намесил друг, вероятно пилота на хеликоптера, който изгонил местния човек.

      "През миналата година на Татул при мен дойде бивш учител по рисуване, който ми нарисува върху лист взетото от Перперикон. Тогава разбрах, че става въпрос за римски саркофаг", твърди Овчаров. Той се опитал да стигне до информация на тогавашните служби за спецакцията, но напразно. Според бивши служители вероятно е ставало въпрос за разтоварването на апаратура за геофизични изследвания, която в онези години е била наистина доста обемиста.

      На доказателствата за съществуването на саркофага музейни работници попаднали случайно при инвентаризация на един от складовете на музея. Служителите се натъкнали на фотодневника на Иван Балкански, който е правил разкопки на Перперикон. На една от общо 50-те снимки ясно се вижда капака на каменен саркофаг. Той се е намирал върху голямата гробница на Перперикон. На снимките ясно се вижда, че гробовете са затворени с каменни плочи. "Вероятно в гробницата са били погребвани жреци", допуска Овчаров.

      Четете още на Информационен портал на Кърджали

     

последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Gogo
14 Sep, 2007 | 21:15

Прав е Алексей. Древните ни предци са наричани как ли не, а на Перперикон чух и името "каменните хора". Заради каменните градове, които са построили.
Но това ми прозвуча и леко презрително. Като че са "хора от каменната ера". А те са имали познания и морал с които да ни засрамят.. или може би да ни помогнат и днес.
Последните изследвания показват, че предците ни са имали първата писменост в света. Дали е разчетена вярно може да бъде предмет на обсъждане в научните среди... но че е най-старата, спор няма.
За съжаление по това се мълчи. В чий интерес? Предполагам можете да намерите доста отговори.

Но ако някои среди имат интерес България да не е велика страна с велико наследство - то ние като БЪЛГАРИ да мълчим ли?

Можете да прочетете за откритията на http://www.institutet-science.com/bg/introb.php

бай Пешо
29 May, 2007 | 07:05

Лъжливото овчарче Ники, хи-хи-хи!!!

alleksey
18 Jan, 2007 | 09:13

Shope, znaesh li koy e po-golemiq grabezh ot posocheniq idr. podobni ? Tova e grabezhut na istorichesko samosuznanie !!! Toy e delo na chuzhdi i nashi istoritsi,koito nalozhiha falshiviq "triumvirat" TRAKI,SLAVQNI i PRABULGARI...kato vid "konglomerat"na etnosi,inache nqmashti nishto obshto po mezhdu si,no v istoricheska prishtqvka obrazuvali /v sporni suotnosheniq/ BULGARSKATA NARODNOST.Ne che narodite ne sa se formirali /koy poveche,koy po-malko/v rezultat na nay-raznoobrazni smesheniq...vuprosut e koga i kak,v istoricheski plan,individut se e samoosuznal /v chastnst/kato BULGARIN. A plemena s imena "TRAKI","SLAVQNI"i"RABULGARI"...NIKOGA NE E IMALO!!! I trite dumi sa samo ISTORIOGRAFSKI TERMINI...Nqma kak togava TE da ni obqsnqt nashata istinska istoriq - i tq si ostava samo "na kniga"...pri tova-losha!

Трако-славяно-прабългарски Шоп
05 Jul, 2006 | 11:26

Господа, Мисля, че търсите в погрешна посока. Вероятно ДС е участвало в грабежа, но не забравяйте, че този вид решения и акции сe организираха в Политбюро на БКП и КПСС, за не се засенчи “панславянската” история. За наше щастие 95% от нашите днешни политици са деца или внуци на “борците”, и ако успеете да убедите Е. Живкова, М. Велчев, Д. Станишев, Пръмова, Бокова и мн. др. да “отворят и надникнат” в семейните архиви сигурен съм, че ще откриете следите на изчезналите съкровища на нашата древна история. “Дерзайте другари” !!!
Трако-славяно-прабългарски Шоп


Antiterorist
05 Jul, 2006 | 09:57

Тези гадини от бившата ДС дори са търгували български антики и са прибирали парите за себе си. Дори някои партийни фигури като Пенчо Кубадински са забъркани в това.
Крали са и сега искат това да се забрави все едно че не е било.
Кой знае още колко скандали ще видим от дейността им "в името на народа".
Трябва да се изчистим от тези негативи като всичко за тях излезе наяве.
Нека никой да не се заблуждава че ченгета рожби на системата на КГБ са работили в интерес на българския народ.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.