Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Скалните рисунки от палеолита и неолита се оказаха звездни карти
28 Ноември 2018
Откритието показва, че преди 40 000 години хората са измервали времето, използвайки знанията си за изменението на положението на звездите
Скалните рисунки от палеолита и неолита всъщност са своеобразни звездни карти, смятат учени от Единбургския университет. Съобщението е публикувано на сайта на университета.

По-рано се смяташе, че на скалните рисунки са изобразени битови сцени или сцени на лов. След внимателно проучване на пещери в Турция, Испания, Франция и Германия учените са заключили, че рисунките всъщност са създадени по типова технология и свидетелстват за значителните познания на праисторическите хора в областта на астрономията. 

Според публикацията откритието показва, че преди 40 000 години хората са измервали времето, използвайки знанията си за изменението на положението на звездите.

Учените смятат, че звездните карти са използвани от праисторическите хора, за да бъдат записани важни събития, например природни катастрофи. Според тях например намерените изображения в пещерата Ласко във Франция съдържат информация за сблъсък на метеорит със Земята, който е станал 15 000 години преди новата ера.

Според изследователите друга известна пещерна рисунка – Човекът-лъв от пещерата Холенщайн-Щадел в Германия, също съдържа данни, базирани на движението на звездите.

Резултатите от проучването са публикувани в Athens Journal of History.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.