Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха древна астрономическа обсерватория в Родопите
12 Октомври 2018
Мегалитът се намира край село Стоманци в община Кирково - район, известен с многото скални светилища и тракийски ниши
Древна астрономическа обсерватория беше открита от краеведи от Кърджали, предава БНР. Те са били свидетели как слънчев лъч е отмерил с невероятна точност есенното равноденствие. Мегалитът се намира край село Стоманци в община Кирково - район, известен с многото скални светилища и тракийски ниши.

Обектът е скала, в която са изсечени четири отвора. Лъчът преминава през единия от тях в деня на есенното равноденствие. Очевидец на явлението е краеведът Венцислав Стайков:

"Когато бяхме на светилището, забелязах как слънчев лъч прониква през един от отворите на основната скала. Има на самата глава на скалата съвсем малък отвор, който пак нямаше да го забележа, ако не беше проблеснал слънчев лъч точно в 11.00 часа".

Сега светилището край Стоманци се почита от местното население като място за лечение на болести. Според Стайков обаче използването му в древността е било с друга цел: 

"Това е една древна обсерватория и те са проследявали лъчите на слънцето в кой момент, кога ще влезнат, къде ще се насочат".

В Източните Родопи има няколко обекта, изпълнявали ролята на астрономически обсерватории и слънчеви календари. Досега е проучено само светилището край село Татул.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.