Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха редки съкровища от цивилизацията на маите
2 Септември 2018
Артефактът е намерен в руините на дворцовия комплекс на град Паленке, който е бил политически и културен център на цивилизацията на маите
Археолози в Мексико са открили гипсова маска в естествена големина, която най-вероятно принадлежи на древен владетел на маите Пакал Велики, който е живял през 603-683 г., съобщава Science Alert.

Артефактът е намерен в руините на дворцовия комплекс на град Паленке, който е бил политически и културен център на цивилизацията на маите и се намира в съвременния мексиканския щат Чиапас. Маската е открита в сграда, обозначена от археолозите като "Блок E", в която се предполага, че е бил коронясан Пакал. Освен маската, учените са открили фрагменти от алабастър и керамика, перли, нефрит, перли и други скъпоценни камъни, както и костите на риби и костенурки.

Откритието е направено по време на проучването на дренажната система на дворцовия комплекс. Оказало се, че маите насочвали изкуствено вода лъм "Блок E". Там е открито езеро-резервоар и останки от пейки наоколо. Изследователите смятат, че маската е била архитектурна украса и показва вече застаряващия цар.

Древна мезоамериканска цивилизация на маите е съществувала на територията на съвременните държави Мексико, Гватемала и Хондурас от 2000 г пр.н.е до началото на колониалния период. Тя е известна с развита система на писане, изкуство, архитектура и познания по математика и астрономия. В края на XVII-ти век последният независим град е бил подчинен от испанците.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.