Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Случайно откриха съкровище в Мездра
16 Октомври 2017
Сребърното съкровище е било в глинен съд и е намерено под корените на старо дърво
Съкровище от 187 сребърни римски императорски монети обогати фонда на Историческия музей във Враца, съобщава БНТ. Находката е открита случайно при изкопни работи в град Мездра, но има голяма културно-историческа и нумизматична стойност, смятат експертите.

Сребърното съкровище е било в глинен съд и е намерено под корените на старо дърво. Историците определят монетите като римски императорски денарии и антониниани, сечени в продължение на двеста години. Те носят ликовете на императори и техните съпруги, живели от първата половина на първи век до средата на трети век.

„Показвам една монета на император Диадометиан, която е с изключително качество, или една на император Септимий Север, тя е с лика на императора и е сечена в Сирия", коментира Георги Ганецовски, директор на РИМ-Враца.

Археолозите обаче твърдят, че находката, стигнала до музея, е само малка част от истинското съкровище. То отново потвърждава, че на мястото на днешна Мездра е имало богат средищен град с хилядолетна история.
„До нас е достигнала една част от тази находка, една пета или една шеста част от същинската бройка на откритите монети, която е минимум хиляда. Аз отново призовавам тези, които явно са присвоили част от монетите - мястото на тези монети е в музея", допълни директорът на музея във Враца.

По случая с липсващото съкровище се води полицейско разследване. Предстоят и спасителни разкопки на терена, за да се проучи дали на това място има и други ценни находки от римско време.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.