Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уникален средиземноморски кораб откриха по нашето Черноморие
27 Септември 2016
Това е тип кръгъл кораб, който се е появил в Средиземноморието малко преди епохата на Великите географски открития
Уникален средиземноморски кораб от 13-14 век е открит в акваторията на Черно море. Резултатите от проучванията на международния екип бяха представени в Бургас.

Плавателният съд, който е с размери близо 20 метра, е с изключително добре запазена задна палуба с корпус, с рул за управление и мачти. Той е намерен в северната част на акваторията на Черно море и на близо 200 метра дълбочина. От научна гледна точка това е световно откритие, категоричен е археологът Калин Димитров, участник в експедицията.

Това е тип кръгъл кораб, който се е появил в Средиземноморието малко преди епохата на Великите географски открития и който е всъщност първият тип кораб, който е позволил далечни плавания с големи товари. Този тип кораб е често изобразяван от ренесансовите художници по различни фрески и картини, но всъщност на живо никога не е бил откриван досега.

Освен новооткритите плавателни съдове, интересни са и данните от геологичните проучвания, коментира доцент Людмил Вагалински, директор на Националния исторически институт:

Преди 18-12 хиляди години бреговата ни ивица е била около 60 километра по-навътре. Морското ниво се е вдигнало със 100 метра и това е ставало постепенно, при топенето на ледниците в Скандинавия. Така че митът за Ной едва ли Черно море е неговият първообраз, но този мит много ни помогна да станем интересни и да имаме такъв проект.

Чрез геофизични замервания, проби, сондажи и триизмерни модели в Черно море са открити до момента 45 корабокрушения от древността.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.