Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Уникална тракийска шлем-маска върнаха в Пловдив след кражба преди 20 години
25 Април 2016
За цената й може да се спори, но съдейки по аналогичните експонати, тя варира между два и три милиона евро
Уникална тракийска шлем-маска, датирана в Първи в.сл.Хр., се върна днес, 20 години след като бе открадната, в експозицията на Археологическия музей в Пловдив. В далечната 1995 година само за три минути в една неделна обедна почивка на музея, в него влизат двама въоръжени мъже, удрят пазача, разбиват му главата и го привеждат в безсъзнание, след което с обувката му чупят витрината и задигат единствено този експонат. На една ръка разстояние от него е имало 600 златни монети, но нищо от тях не е взето. 

ДАНС все още разплита международния канал, по който тя е изнесена, но очевидно става дума за конкретна поръчка. Три такива маски има запазени в света, другите две са в Италия и Франция, но тази е най-красивата от всички, каза днес директорът на Археологическия музей в Пловдив Костадин Кисьов. За цената й може да се спори, но съдейки по аналогичните експонати, предлагани на търгове, тя варира между два и три милиона евро. 

Шлем-маската е принадлежала на знатен тракиец, открита е при археологически разкопки на могила на мястото, където по-късно е построена пивоварната "Каменица". Така се е наричало и едно от загубените тепета на Пловдив. Откритието е направено през 1905 година от тогавашния директор на библиотеката и музея Борис Дякович. За високото положение на погребания мъж археолозите съдят и по качеството на останалите находки в гробницата, изложени в отделна витрина в музея.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.