Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Вече сме в нова геоложка епоха
9 Януари 2016
Изследователите работят върху официалната класификация на новата епоха - антропоцен

Няма съмнение, че сме прекрачили прага на нова геоложка епоха, смята международен научен панел, пише BBC News. Екипът, натоварен със задачата да дефинира т.нар. антропоцен, посочва, че в далечното бъдеще - след милиони години, човешкото въздействие върху Земята ще бъде видимо в седиментите и скалите.

Изследователите работят върху официалната класификация на новата епоха, съобщава Фокус. Един от отворените въпроси е този за началната дата на антропоцена, като някои от членовете на екипа са на мнение, че е през 50-те години на миналия век. През това десетилетие започва масовото разпространение на “технологични материали” като алуминий, бетон и пластмаса. Това е и времето, когато термоядрени опити разпръскват радиоактивни елементи по цялото земно кълбо. Дълготрайната им активност ще бъде видима за всеки, който реши да изследва миналото, дори и след хилядолетия.
Докладът, публикуван в журнала Science от работната група по антропоцена, не представя пълни и окончателни заключения по въпроса. Той по-скоро хвърля светлина върху напредъка на проучванията. Ключовото откритие е, че човешкото въздействие върху Земята би трябвало да се разглежда като всепроникващо и отличаващо се с уникални характеристики, което дава основания за отделна класификация.

“Проучването разглежда мащаба на промените, които човечеството е причинило на планетата,” обяснява секретарят на екипа д-р Колин Уотърс. “Достатъчни ли са те, за да променят натрупваните в момента седименти и отличават ли се от епохата халоцен, започнала в края на ледената епоха? Сега това е потвърдено,” изтъква ученият от Британската служба за геоложки изследвания. По думите му по-голямата част от 37-те члена на екипа смятат, че живеем в период, който трябва да наречем антропоцен. Крайното решение, дали епохата антропоцен да бъде включена в официалната времева линия, описваща 4.6-милиардната история на планетата, ще бъде взето от Международната комисия по стратиграфия.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

иван
13 Jan, 2016 | 21:28

Идва новия ледников период



  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.