Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха хора от неизвестен вид [ВИДЕО]
10 Септември 2015
Новият вид е кръстен "хомо наледи" на пещерата, в която е открит и чието име означава "звезда"

Учени откриха вкаменелости на 15 тела от неизвестен досега праисторически човешки вид, съобщава The Telegraph. Останките са открити в пещера в Южна Африка, което за пореден път потвържадава, че именно Африканският континент е люлката на човечеството, коментира Би Би Си. Новият вид е кръстен "хомо наледи" на пещерата, в която е открит и чието име означава "звезда" на местния език.

Някои от чертите на Homo naledi, като ръцете, китките и стъпалата са много близки до тези на съвременния човек. В същото време малкият обем на мозъка и горната част на тялото му са по-близки до предшестващия човека вид, наречен австралопитек, което опровергава викторианската теория за линеарно развитие на човешкия вид, заяви доктор Ли Бергер.
 
Викторианската идея за човешката еволюция като стълба се оказва погрешна. Това беше доказано и от други находки, но наледи потвърждават идеята, че е имало разнообразие в миналото ни. Как обаче те са свързани с нас е следващият голям въпрос.

Освен това палеонтолозите са заключили, че "хомо наледи" са погребвали своите мъртъвци - характеристика, смятана за изцяло човешка досега. Новото откритие ще позволи на учените да научат повече за прехода, осъществен преди около 2 милиона години, от австралопитека  до примата от вида Homo, нашия пряк предтеча.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.