Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Навършват се 1000 години от битката при Ключ
29 Юли 2014

Навършват се 1000 години от битката при Беласица, известна и като битката при Ключ. Тогава се състои решителното сражение между българските воини на цар Самуил и византийската войска, предвождана от император Василий ІІ. Българите са нападнати в тил от отряда на Никифор Ксифий и губят битката. Цар Самуил успява да се спаси, но във византийски плен попадат според различните исторически извори между 14 000 и 15 000 български воини. По заповед на византийския император пленените български воини са ослепени, като на всеки 100 е оставен по един с едно око.

По повод годишнината Гражданско сдружение "Епископ Йосип Щросмайер", Съюз на военноинвалидите и военнопострадалите и други граждански и военнопатриотични организации ще почетат паметта и героизма на воините на цар Самуил с полагане на венци и цветя на паметника на Незнайния воин, а след това цветя ще бъдат положени и пред скулптурната група на ослепените воини, която се намира срещу паметника на Незнайния воин. Церемонията ще се проведе от 11.00 часа във вторник.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.