Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Проф. Николай Овчаров подкара замък в Румъния
9 Март 2014
В него е живял 20 години наследникът на последния български цар Иван Шишман – Фружин

Археологът проф. Николай Овчаров ще организира първите българо-румънски разкопки на територията на Румъния, за да проучи замъка, в който е живял 20 години наследникът на последния български цар Иван Шишман – Фружин.

Проф. Овчаров разказа за намерението си на пресконференция в Русе, в която участва заедно с Тодор Ангел, съветник на българския депутат в Румънския парламент Николае Мирчович.

Става въпрос за район край град Липова, който според историческите сведения е бил подарен на Фружин през 1426 г. от унгарския крал Сигизмунд. Има описания в историческите извори, че там Фружин е построил и голяма православна църква, каза проф. Овчаров.

Той ще разговаря днес в Букурещ с Николае Мирчович за организирането и финансирането на съвместните българо-румънски проучвания. Вече има създаден и инициативен комитет от българска страна с участието на известни историци. Ще бъде предложено в края на септември или началото на октомври тази година да се организира международна научна конференция в Липова, посветена на съпротивата на османското нашествие от края на 14 и началото на 15 век. Заедно с това ще бъде направен и обход на последния замък на Фружин. Евентуално през 2015 г. ще бъдат предприети сондажни проучвания на терена, с надеждата да се установи и въпросната православна църква. На този етап проф.Овчаров се въздържа от конкретни срокове за разкопки, тъй като това зависи най-вече от румънската страна.

Археологът предаде и няколко молби от българската общност в Румъния. Хората искат повече учители по български език, за да го научат литературно, имат желанието да се организират детски лагери в България. Самият проф. Овчаров е готов, ако получи достатъчно финансиране за разкопките си, да вземе 10-15 деца от Румъния на проучванията на Перперикон за три месеца, където те да научат повече за българската история. По неофициални данни в момента в Румъния живеят над 100 000 етнически българи. /БГНЕС


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Йовчев
04 Jan, 2015 | 17:06

Пожелавам на проф. Овчаров много успех през 2015 год. в разкопките му в Румъния и България; предлагам да се създаде подписка/фондация за подпомагане на желанието му да ангажира български деца от Румъния за тези разкопки, както и за неговата дейност;вероятно някой от тези деца ще станат бъдещи археолози, но със сигурност всички ще станат патриоти; интересно е произхода на името Фружин на сина цар Шишман? моля проф. Овчаров да ми отговори ако знае нещо за това?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.