Факти, Анализи, Коментари
   20 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха най-древните човешки останки в Западна Европа
28 Юни 2013

Учени са намерили зъб на човек, който е живял в южната част на Испания преди 1,4 милиона години. До този момент за най-старите човешки останки в Западна Европа се считаха кости на възраст 1,2 милиона години, открити в Испания в Сиера де Атапуерка.

Като цяло, според учените, първите хора в Европа са се появили в Дманиси (Грузия) преди 1,8 милиона години.

Зъбът е открит от група учени под ръководството на Павел Палмквист от Университета на Малага по време на разкопки в района на Арса в южната част на Испания. Изследователите заключават, че възрастта на археологическия пласт, в който е открит зъба, е на 1,4 милиона години. Учените смятат, че собственикът на зъба е принадлежала на рода Homo. По зъба, не може точно да се определи вида на човека.

Освен зъба по време на разкопките са открити кости на едри бозайници и каменни оръдия на труда. Сред останките на животни са тези на пещерни мечки, гигантски елени, предци на кучета, вълци и хиени, язовци, носорози, зебри, хипопотами, бизони и др.

Каменни сечива са подобни на тези от по-примитивната Олдувайска култура, която е живяла преди 2,6 - 1 милион години. Повечето от оръдията на труда са с остри ръбове. По всяка вероятност, те са използвани от древните хора за рязане на месо от лова. Това показват и костите на големите бозайници открити наоколо.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.