Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха гигантска пирамида на 4000 години
15 Април 2013
Тя се намира в Генисаретското езеро, в което са ловили риба апостолите на Христос

Легендарното Галилейско море (езеро), наричано още Генисаретско езеро (море), в което според Евангелието риба са ловили още апостолите Петър и Андрей, поднесе на израелските учени поредната загадка.

На дъното му е открита гигантска каменна пирамидална конструкция, която би могла да бъде създадена от хората преди около 4000 години, се твърди в доклад на учените, публикуван в сп. International Journal of Nautical Archaeology.

Тайнствената пирамида е изградена от базалтови блокове и камъни с маса 60 000 тона. Конструкцията е с форма на конус с диаметър 70 метра и височина 10 метра, съобщава БТА. "Ако се съди по формата, тя едва ли е с природен произход" - се казва в доклада, цитиран от Лайв сайънс.

В изследването се твърди още, че за пръв път странното образувание е било наблюдавано през 2003 година. Тогава то е било изследвано от група водолази, които обаче не са открили признаци, че камъните са били обработени предварително.

По думите на израелски експерти на външен вид съоръжението прилича на пирамида. Учените не изключват тя да е била изградена преди езерото да съществува, тоест на сушата.

"Въпреки това ние не сме уверени, че конструкцията е имала именно такова предназначение", се казва в доклада. Според други предположения, ако структурата е била построена под водата, тя е можела да служи за развъдник на риба, тъй като базалтът привлича морските животни, предаде "Аруц Шева". В Галилейско море са открити и други развъдници на риба, но те са с много по-скромни размери - с диаметър 4 метра.

Възрастта на пирамидата може да достига 4000 години, пояснява археологът Ицхак Паз от Израелското управление по древните паметници. Предварителните изводи са били направени на базата на това, че откритите близо до мястото метални съоръжения се отнасят именно към този период.

"Ако конструкцията действително е била построена през тази епоха, това означава, че тя е северната част от древния гр. Бет Йерах. Тя ще ни помогне да научим за него нещо ново" - твърди Паз. През третото хилядолетие пр. Хр. градът е бил едно от най-големите поселения в региона.

Според Евангелието в Галилейско море риба са ловили още апостолите Петър и Андрей. През 2010 г. израелските власти наложиха двугодишна забрана върху риболова във водния басейн, тъй като популацията на морските животни значително намаля.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

ъъъъ
16 Apr, 2013 | 13:32

еййй, ама тия еврейси свиини ореваха целия интернет с тъпата си пирамида. понеже няма какво друго да покажат, намерили малко каманак струпан на едно място и ривът, та чак на марс да ги чуят.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.