Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В египетски храм откриха обувки на 2000 години
28 Февруари 2013
Интересното е, че едната "обувка" има т.нар. кант, лента от кожа между долната и горната част на обувката, който се смяташе, че е изобретен през Средновековието

Италиански археолози са открили в древен египетски храма обувки, оставени преди повече от 2 хиляди години. Седемте древни "обувки" са били съхранявани в контейнер, скрит в малка ниша между стените на храма. Изследователите предполагат, че обувките са били скрити по някаква причина, от група хора, които се надявали по-късно да си ги вземат отново, съобщава Live Science.

В контейнера са открити два чифта детски обувки. Тяхната дължина е едва 18 сантиметра. Те са овързани с въжета от палмови влакна и поставени във "възрастните" обувки. Друг чифт обувки с дължина 24 cм е принадлежал на възрастен човек, които е бил хром. Обувките са много добре съхранени, но с течение на времето са станали много крехки.

Подобни обувки по това време, не би могъл да си позволи всеки. Италианските учени смятат, че може да се направени извън Египет, тъй като по това време в страната се използвали сандали. Точната възраст на находките все още не е известна. Експертите планират да проведат радиовъглероден анализ, за да я уточнят.

Защо обувките са били скрити в храма, остава загадка. Може би тази група от хора е трябвало бързо да бягат. Стените на храма може да са им служили като временно съхранение на ценности. Самият храм е построен по време на царуването на Аменхотеп II (1424-1398 г. пр. Хр.) т.е. около хиляда години преди времето, когато обувките са били скрити в контейнера.

Интересното е, че едната "обувка" има т.нар. кант, лента от кожа между долната и горната част на обувката, която я прави много по-здрава. Досега се смяташе, че кантовете са изобретени през Средновековието. Кантът най-често се е използвал при обувки, които трябва да издържат в кал. В Египет, с неговия сух климат такива обувки не са били необходими.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.