Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Европа правят сирене още преди около 7000 години
13 Декември 2012
Любопитно е, че най-ранните сведения за направа на сирене са свързани с полския район Куявия, а не със Съмърсет, Великобритания или с Бри, Франция, които днес са прочути със своите сирена

Кой е първият човек, осенен от идеята да прави сирене, никога няма да се разбере. Ново проучване, оповестено от списание "Нейчър", предоставя солидни доказателства, че праисторическите хора са правили сирене още преди около 7000 години.

До този извод са достигнали археолози, които са открили в Полша антични съдове. По тях имало запазени мастни киселини. Направеният химически анализ показал, че в тези съдове е било правено сирене. Друго убедително доказателство са откритите сита, които са близки по форма до съвременните цедки за сирене.

Любопитно е, че най-ранните сведения за направа на сирене са свързани с полския район Куявия, а не със Съмърсет, Великобритания или с Бри, Франция, които днес са прочути със своите сирена.

Преди това изследване, най-старите млечни остатъци са били открити на места в северозападна Атанолия (отпреди около 8000 г) и в Либия (отпреди около 7000 г). От тях обаче, не е било възможно да се определи дали става въпрос за мляко или за сирене.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.