Факти, Анализи, Коментари
   18 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Има и ползи от развилнялото се вчера море
9 Февруари 2012
Ненадейното откритие, за което до днес никой не е подозирал, е станало след като бурното море е свлякло част от земните маси в базата

Зидове от древна постройка, вероятно от римско време са били разкрити по време на вчерашната морска стихия в почивната военна база в Сарафово, съобщиха от община Бургас.

Ненадейното откритие, за което до днес никой не е подозирал, е станало след като бурното море е свлякло част от земните маси в базата.

Днес сутринта служителите на военното министерство се натъкнали на зидовете на римска сграда.

Според кмета на Община Бургас Димитър Николов, който веднага е пристигнал на мястото, на терена освен зидовете, ясно се вижда изградената древна канализация, както и части от делви и грънци.  В морето, точно пред Военната база в Сарафово, е забелязан каменен саркофаг. В района на откритата римска постройка са намерени още и необичайно едри животински кости.

Кметът ще запознае със случая премиера Бойко Борисов и ще разговаря за осигуряването на средства за археологически разкопки на терена.

Колона със седемредов надпис е разкрило морето в бургаския квартал Сарафово след бурята вчера. Това съобщи за “Фокус” Божидар Димитров, директор на Националния исторически музей. По думите му – историците се надяват в този надпис да се съдържа и името на античното селище, което към момента е неизвестно.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.