Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха уникална за България мозайка
4 Октомври 2011
Мозайката датира около 3 век, изображението е на Селен, който води две вакханки – и тримата са от свитата на Бог Дионис

Уникална за България мозайка е разкрита от старозагорски археолози в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Дни преди утрешния празник на града бе разкрито пано с три фигури, което няма аналог в страната. Днес екипът, ръководен от Димитър Янков, главен уредник на Регионален исторически музей Стара Загора даде днес пресконференция за медиите за находката. Мозайката датира около 3 век, изображението е на Селен, който води две вакханки – и тримата са от свитата на Бог Дионис.

„Сложните фигури на танцуващите жени говорят за изработката на голям майстор. Само синьото по одеждите е в 5 нюанса, а червеното е варира от розово до тъмночервено. Фигурите са много изящни, едната от жените е с кастанети с двете ръце, другата е с музикални инструменти. Диплите на дрехите им са нагънати така, че загатват сгънато коляно. Глезените им са открити и има движение в краката. Има невероятна игра на светлини и сенки. Водещата фигура на Селен подканя останалите две да го последват. Ако продължим с разкопаването, се надяваме да открием още фигури, сред които да е и на бог Дионис”, каза Димитър Янков.

Красотата на мозайката дава на археолозите едно от предположенията – че вероятно сградата не е частна, а е храм на бог Дионис. Тя се намира на 30 метра от една от крепостните стени на Августа Траяна.

Никола Стоянов – скулптор и реставратор (Носител на Наградата „Стара Загора” за 2009 г. за реставрирането на Античната улица в Музея, Форума на Августа Траяна и др.) съобщиха, че мозайката е изградена с техниката „опус тесалатум” и размерите на парчетата е 1 см. Сложно и безкрайно отговорно е отлепването на мозайката и пренасянето и за да бъде консервирана и след това изложена. Засега предвиденото място е на Античната улица в самата сграда на Регионален исторически музей. Най-доброто възможно решение е мозайката да бъде съхранена и изложена на място, но имотът е частна собственост.

Директорът на музея е депозирал до кмета на Община Стара Загора и председателя на Общински съвет докладна за необходимите около 5000 лв., нужни за продължението на проучванията на мозайката.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

Майнев
06 Oct, 2011 | 12:28

Само да видим кой е тоя Селен, дето е прескочил от Менделеевата таблица в древната митология на гърците ?
Еееех, журналя неграмотни ...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.