Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
В Ерусалим откриха древен меч
10 Август 2011
Удивителното в меча е не само неговата дължина (60 см), но и това, че е толкова добре запазен

Римски меч поставен в ножница откриха израелски археолози при изследване на водосток, който свързва града на Давид с Храмовия хълм в Ерусалим. Възрастта на артефакта, принадлежал на римски легионер, се оценява на две хиляди години.
Според археолозите, мечът е загубен по време на разрушаването на Втория Храм. Специалистите са открити фрагменти от колан, на който се е носило оръжието.

"Очевидно меча е принадлежал на войник пехотинец от римски гарнизон по време на еврейския бунт срещу римляните през 66 година. Удивителното в меча е не само неговата дължина (60 см), но и това, че е толкова добре запазен. Съхранила се е, например, обвивката, изработена от кожа - материал, който се разлага бързо с времето. Удивителното е и как е украсен", коментира Ели Шукрон.

Освен меча, археолозите са открили дренажен тунел, който е бил използван от евреите като убежище, върху една от стените има рисунка на менора, но за разлика от всички останали менори на тази свещите не са седем, а пет.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.