Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Изменението на климата е стимул за човешката еволюция
9 Август 2011
Хората се придобили способността бързо да се адаптират към променящите се условия - функция, която отличава рода Homo от много други

Рязкото изменение на климата, които се е случило на Земята преди около 5 милиона години, може да е допринесло за еволюцията на вида Homo - предците на съвременните хора са били принудени да се адаптират към постоянно променящите се условия. До този извод е достигнал екип от учени, представили изследването си в статията в Journal of Archaeological Science, пише New Scientist.

Учените работели с вкаменелости на прости морски организми, наречени фораминифери. В техните черупки се натрупват различни количества леки и тежки изотопи на кислорода, в зависимост от температурата на околната среда. По време на ледникови периоди по-лекия изотоп кислород-16 се натрупва основно под формата на водни молекули в леда и снега, но не и в океана. Съответно през по-студените периоди черупките на фораминифери "събират" повече от тежкия изотоп кислород-18.

Анализът на съдържанието на изотопите в черупките позволил на учените да разберат, че преди около 5 милиона години, средната температура на Земята се е променила драстично. Учените смятат, че такива отклонения на климата от средната норма са допринесли за това, че хората се придобили способността бързо да се адаптират към променящите се условия - функция, която отличава рода Homo от много други.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.