Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нова хипотеза за изчезването на неандерталците
12 Април 2011
Разработеният модел потвърждава теоретичната възможност неандерталците да са изчезнали в резултат на генетична лотария

Армандо Невис от Федералния университет на Минас-Жерайс (Бразилия) и Маурицио Серва от университета на Аквила (Италия) предложиха нова версия за смъртта на неандерталците.

Изследователите смятат, че чрез смесване на двете популации - неандерталци и хомо сапиенс - едната от тях може просто да е изчезнала в процеса на генетичен обмен. По този начин, своебразната победа на разумня човек над предшествениците му може да е била чиста случайност.

Известно е, че преди около 45 хиляди години в Близкия изток, хомо сапиенс и неандерталците са съжителствали един с друг. Това показват молекулярни изследвания, според които от 1 до 4 процента от ДНК на съвременните неафриканци е с неандерталски произход. Може би, хомо сапиенс, пристигайки в Европа, вече не са били чистокръвни.

Използвайки компютърни модели, учените са се опитали да се изчислят количеството на интербридинг, който трябваше да доведе до такъв дял на неандерталска ДНК в гените на съвременния човек. Оказало се, че това изисква едно смесване на осемдесет поколения.

Независимо от факта, че професионалистите не разполагат с данни за броя на популацията, разработеният модел потвърждава теоретичната възможност неандерталците да са изчезнали в резултат на генетична лотария.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

аз
13 Apr, 2011 | 06:53

"интербридинг", а?


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.