Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха древен Стоунхендж в България
16 Декември 2010
Сензационно, край село Оходен беше намерен най-старият храм на Слънцето на възраст 8 хилядолетия

С ново сензационно откритие приключи археологическият сезон във Врачанско. Край село Оходен беше намерен най-старият храм на Слънцето на възраст 8 хилядолетия. Чрез наблюдения на небесното светило тук праисторическите хора се ориентирали кога е най-подходящото време за засяване и прибиране на реколтата, а също така принасяли и дарове за плодородие, предаде БНТ. Селото стана известно и с намирането на най-старите човешки скелети по нашите земи.

За разлика от английския, според археолозите, българският Стоунхендж е с 3 хиляди години по-стар и е бил погребан под тонове пръст. Подът на праисторическата постройка бил застлан с паваж, а П-образната форма на камъните от облицовката сочела на изток.

"При моя проверка по време на есенното равноденствие и направените измервания се оказа, че формата е ориентирана към слънчевия изгрев и то при положение, че отчитаме изместването на магнитните полюси, което за тези 8 хиляди години се е получило", заяви археологът Георги Ганецовски.

"В семантиката на ранноземеделската изобразителна символика дискът с точка красноречиво символизира слънчевия диск и оттук можем за говорим за най-ранния храм, посветен на култа към бога Слънце, откриван по нашите земи", допълни той.

Сензационната находка беше представена на престижен археологически форум в Румъния. На него участваха учени от Съединените щати, Германия, Франция и балканските страни.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

много ясно
22 Mar, 2011 | 13:53

В Румъния се е състояла МЕЖДУНАРОДНА СРЕЩА на учени ! Много бързате, хората !

DD
15 Jan, 2011 | 12:12

Да, така е. Защо никой нищо смислено не казва в тази държава. Ако беше някоя клюка за футболист и фолк певица всички щяхя да знаят. Но важни открития за историята не се съобщават. На какво да учим децата си?

Данчо
29 Dec, 2010 | 13:27

Моля Ви дайте по-подробна информация за това откритие. Защо е представено в Румъния, а не тук в България? Колко от българите знаят за това, трябва да има повече информация за тези неща. Това е част от миналото ни и ще допринесе много за бъдещето ни ако го използваме както трябва


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.