Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Учени: Хората са почнали да пекат хляб още преди 30 000 години
20 Октомври 2010
Нашите предци през палеолита са приготвяли нещо като пита, която е била хрупкава като бисквита, но не много вкусна

Екип от европейски учени достигнаха до извода, че хората започнали да пекат хляб още преди 30 хиляди години. Археолозите са открили малки парченца от смляни зърна, на възраст 30 000 години, които доказват, че древните хора са се хранели не само с месо, но и с хляб.

Европейците през палеолита са използвали корените на растения, подобни на картофи да правят брашно и от него тесто, пише в статия публикувана в Proceedings of the National Academy of Sciences.

"Получавало се е нещо като пита, която се е състояла само от вода и брашно. Това пита се е приготвяла върху горещи камъни и е била хрупкава като бисквита, но не много вкусна", разказва Лаура Лонго от Италианския институт за антична и ранна история.

Камъни за стриване на зърно, които са прилягали удобно в дланта на възрастен човек, са намерени при разкопки в Италия, Русия и Чехия.

Знае се, че родината на подквасения хляб е Древен Египет. Египтяните отглеждали в долината на Нил пшеница, от която правели брашно и го смесвали с вода и сол. Това обаче все още не бил истинският хляб. Когато египтяните открили, че тестото бухва, оставено на слънце, те започнали да пекат хляба в горещи пещи.

Първите обществени пекарни се появили в Древен Рим. За римляните да се яде бял хляб, изпечен от пшенично брашно, било привилегия само на най-знатните и богатите. Бедните се задоволявали с черен хляб. Понякога към тестото му те добавяли трици, овесено брашно, а в гладни години и дървесна кора.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

хлебаров
03 Jan, 2011 | 13:50

...а евреите да го продават...


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.