Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Светилище на бог Митра в Родопите
8 Април 2010
Открито е през 1915 г. от Богдан Филов, но досега не е изследвано

За първи път български медии успяха да заснемат единственото светилище на персийския бог Митра в Родопите. То се намира в граничната зона между България и Гърция и е открито през 1915 година от Богдан Филов. След това светилището е забравено и доскоро за него се знаеше само от писмените източници на българския археолог. Предполага се, че в подножието на скалния комплекс има голям късноантичен храм, но археологически разкопки там не са извършвани, съобщава БНТ.

Светилището на бог Митра е на 6 километра от границата, в самото начало на гръцкото село Термес. Скалният барелеф се намира в гората и до преди месец не се е виждал. Запалени по археологията жители на Златоград платили на местните гърци да разчистят терена и осигурят достъпа до него.

"Това е единственото светилище на Митра, известно до този момент в Родопите. Като се има предвид, че става въпрос за почитане на скалата, виждаме, че и самият комплекс е и един скален комплекс, няма как да не свържем култа към Митра, който е от 3-4 век, с по-ранните култове на траките към скалите", разказа проф. Николай Овчаров.

Заради желязната завеса е било немислимо в този граничен район да проникнат български археолози. А гръцките им колеги не се интересували от светилището. Така то останало забравено за десетилетия.

"За тази част южно от границата почти нищо не знаем. Доколкото имам сведения от местни хора тук също има тракийски скални комплекси, нещо което местните хора наричат Тракийския метеор. Явно, че тази част от границата се нуждае от нашите съвместни проучвания заедно с гръцките археолози", допълни още Николай Овчаров.

Сега от светилището се вижда барелефът на бог Митра, който принася в жертва свещения бик, а до него е изворът от скалите, присъстващ във всеки голям храм на персийския бог. Малцина обаче знаят, че до четвърти век Митра е най-почитаният бог в Римската империя, за да отстъпи по-късно мястото на официалната религия - християнството.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.