Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
При обсадата на Одринската крепост българската армия за първи път използва самолети за бойни цели
Цветан Бакърджиев - 27 Март 2004

Обявената за непревземаема турска крепост Одрин капитулира пред щурма на българската войска, командвана от бележития пълководец генерал Георги Вазов (брат на народния поет Иван Вазов).


Гаубична батарея на позиция!
     На 5 октомври 1912 година избухва Балканската война. Хиляди доброволци се включват в победоносното настъпление на българската армия към Одрин. В околностите на Свиленград е построено военно летище, от което излитат самолети за бомбардиране на Одринската крепост. За първи път в световната история българската армия използва самолети за бойни цели.

     26 март (н.с.) 1913 г. Обявената за непревземаема турска крепост Одрин капитулира пред щурма на българската войска, командвана от бележития пълководец генерал Георги Вазов (брат на народния поет Иван Вазов). Макар и скромно, но достойно участие в тази знаменита победа на българското оръжие и воински дух имат и моряците.

     Моряшка дружина, водена от боцмана Минко Даскалов, участва в ликвидирането на турски морски десант при селището Шаркьой. Крайцерът “Надежда” чрез корабната си радиостанция засича и непрекъснато смущава радиотелеграфните съобщения на турците между Одрин и Цариград, а те са единствената връзка на обсадената крепост с турското военно командване. Военни моряци организират и поддържат телефонните връзки между командването и атакуващите предни части на българските войски при Одрин, а в победния щурм обслужват прожекторите, които българското военно командване находчиво използва за заслепяване на турските артилеристи.

     В щурма срещу Одрин пряко участват 89 български моряци. Трима от тях загиват пред стените на крепостта. Имената им остават в историята на Одринската епопея: Стоян Костов от Тутракан, Илия Марчев от село Щръклево, Русенско и Колю Ангелов от село Табачка, Беленско. Моряшки командоси превозват с лодки храни и други припаси между Родосто и Силиври, а моряшките пристанищни служби в Дедеагач и Карачели изиграват решаваща роля за снабдяването с храни и фуражи на българските войски при Булаир и полуостров Галиполи.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

История
04 May, 2012 | 19:03

После се получава "геноцидът над тракийците".

История
04 May, 2012 | 18:56

Как е превзета "непревземаемата крепост"? Много лесно. Първо с настъпването започва масово издевателстване, убийства, изнасилвания, рязане на уши и пръсти заради накити. Турското население почва да бяха към крепостта, за да се скрие. Предвидените запаси от храна и вода става недостатъчна /някъде пишат, че имало много храна и вода, което е лъжа и цели да повиши "тежестта" на превземането на крепостта - един вид те бяха във форма, ама ние в по-форма/. После следва обсада, докато започнат вътре да измират от глад. После следва атака и край. После започва пак плячкосване, убийства, изнасилвания, рязане на уши и пръсти и каквото се сетите друго. Тогава се е предполагало, че турците вече няма да ги има - такова е било времето; нали се сещате за "болния човек", който трябва да бъде убит. Но турците взели, че се върнали. И започнали да отмъщават и те. Но интересното е, че тогава има останали българи там, които по "неясни" причини не са избити. Всъщност, който не е участвал в издевателствата над мюсюлманското население, е останал жив. В протокол "Е" на една анкета на Карнегиевата фондация е описано от руска ръка /а руснаците не могат да бъдат обвинявани в симпатия към турците/ какво е ставало тогава в града. Там ясно личи кой какъв е. Прэочетете и частта "Завръщането на турциет" - там пак ясно е написано кой какъв е.

Mariana
14 May, 2010 | 10:20

Много се развълнувах гледайки снимката от боевете при Одрин, защото моя дядо е взел участие в тази битка и е бил на такова оръдие, съгласно неговите спомени. Дори ми се иска да са увековечили именно него. Той беше изключително скромен човек, въпреки многото медали с които бе награден за храброст в Балканската война. Казвам скромен, защото въпреки че го каниха на манифестации да бъде на трибуната като герой, той отказваше показност. Много често у нас идваха ученици водени от учителите си, за да чуят неговите разказите за онези бойни времена, а той се притесняваше от голямото внимание, което му отделяха признателните брациговци. Може би е смятал, че това е дълг на всеки българин тръгнал да брани Родината.


Victor
21 Jan, 2010 | 14:27

ne pi6e gluposti

Dimitar
25 Mar, 2005 | 14:36

Aviacia se izpolzva 1 god. sled italiancite /Galipolskia poluostrov/. Gen. Vazov komandva sektora kadeto se izvarshva probiva. Otnosno smushtavaneto na telegrafnite vrazki, za prav pat se izpolzvat kato parvoobraz na ERB/elektronno smushtenie i borba/

Владо
03 Mar, 2005 | 22:50

На 'константин",не пиши глупости!!!

Константин
25 Apr, 2004 | 22:21

използва ги една година след италианците


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.