Факти, Анализи, Коментари
   26 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха следи от непозната цивилизация в джунглите на Амазонка
11 Януари 2010
Открити са над 200 земни фигури, оформени като идеални кръгове и квадрати, много от които са свързани с прави пътища

Екип от бразилски археолози разкри следи, оставени от неизвестна древна цивилизация в басейна на река Амазонка, съобщи БТА, като се позова на National Geographic.

Учените са открили над 200 земни фигури, оформени като идеални кръгове и квадрати, много от които са свързани с прави пътища. Геометричните форми са в район, простиращ се на повече от 250 километра в Северна Боливия и северозападния бразилски щат Амазонка.

Първите паметници са открити от въздуха през 1999 г., след като обширни райони с девствени гори били изсечени за пасища. Изследователите смятат, че под джунглите на Амазонка може да се крият десетократно повече подобни структури с неизвестно предназначение.

Един от обектите е датиран към около 1283 г., а други може да са още от 200-та до 300-та година, заяви антроположката Денис Шаан от Федералния университет на щат Пара в град Белем.

Фигурите от глинестата почва в Амазонка са съставени от поредица изкопи, широки около 9 метра и дълбоки 3 метра по дължината на стени с височина 1 метър.

Най-широките пръстеновидни изкопи, намерени досега, са с диаметър 300 метра. Разкопки в един от обектите през 2008 г. разкриха следи от постоянно обитаване, включително керамични съдове, дървени въглища, парчета от каменни мелачки и други следи от обитаване.

Не е известно кой е построил земните структури или "геоглифи", нито какво е било предназначението им. Хипотезите варират от отбранителни съоръжения до ритуални центрове и жилища.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

асд
05 Mar, 2010 | 01:10

С хербициди определено по-малко ще засегнат растителността. Така поне сухите стволове на дърветата ще останат :>

Ev
17 Jan, 2010 | 01:04

Смятам, че трябва да се направят изследвания за да се разбере повече за тази изчезнала култура. Но не смятам, че е вариант да изсекът горите - по скоро трябва да опитат нови методи на изследване - нещо, с което да не засегнат растителността така осезаемо.

Коментара на анони направо ме разби това си е идея за сценарии и комедиен филм.

анони
11 Jan, 2010 | 15:59

Единственият начин да открием къде са градовете и надписите е като изсечем горите. След което ще открием, че надписите предупреждават за катастрофа следствие изсичането на горите.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.