Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Нова хипотеза: Динозаврите са изчезнали, защото са нямали зъболекар
16 Декември 2009
Инфекция причинена от паразитите протозои е причина за масовото изчезване на динозаври, смятат учени

Ако в древността е имало зъболекари, които да се грижат за зъбите им, динозаврите можеше бродят по Земята и днес, твърди американски палеонтолог, цитиран от Eurekalert.

Инфекциозните заболявания могат да бъдат предадени чрез кихане, докосване или ухапване по лицето. Едно от възможните обяснения за изчезването на динозаврите според Дейвид Варикио и колегите му от университета на Монтана е, че инфекция, причинена от паразити, известни като протозои, е причина за масовото изчезване на динозаври, съобщава БТА. Следи от заболяването са открити в много фосилизирани кости на тиранозаври.

Съвременният наследник на древните паразити инфектира птиците и разяжда челюстите им. В резултат се появяват рани, които понякога са толкова сериозни, че птицата не може да се храни и умира от глад.

Авторите на изследването смятат, че динозаврите са си предавали едни на други паразитите чрез ухапвания по главата.

Сравнителен анализ на фосилизирани челюсти и съвременни проби показва, че паразитът е бил достатъчно смъртоносен, за да предизвика гибелта на заразените екземпляри. "Случаите не са били единични, а масови, и е възможно това да е довело до изчезването на динозаврите", казва Дейвид Варикио.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

sd
18 Dec, 2009 | 05:42

добре, че имаме зъболекари.


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.