Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Пръстов отпечатък разкри неизвестна досега картина на Леонардо Да Винчи
Николай Атанасов - 13 Октомври 2009
Портретът 33х24 см. от неизвестен автор, бил купен за $ 19 000 през 1998 г. Сега цената му може да стигне $ 157,8 млн.

Заслужилият професор по история на изкуствата от Университета “Оксфорд” Мартин Кемп (Martin Kemp) обяви, че е открил нова, неизвестна досега картина на ренесансовия гений Леонардо Да Винчи, съобщава специализираното издание The Antiques Trade Gazette.

На платното от неизвестен автор, получило служебното име “Профил на момиче в ренесансова рокля” (Young Girl in Profile in Renaissance Dress), Кемп открил отпечатък, “в голяма степен идентичен” с отпечатъците на Леонардо Да Винчи.

Мултиспектралният анализ показал, че отпечатъкът в горния ляв ъгъл на портрета съвпада с отпечатъците по картината на Леонардо Да Винчи от 1481 г. “Свети Йероним”, която се съхранява в Музея на Ватикана. По това време италианският майстор бил малкоизвестен и не ползвал помощта на асистенти.

Инфрачервеният анализ на творбата показал, че тя е нарисувана с лява ръка (която е ползвал Леонардо) и има стилистическо сходство с друго платно на Да Винчи – “Портретът на жена в профил” от Двореца “Уиндзор”.

Картината с размери 33 на 24 см. е нарисувана върху пергамент и въпреки че не е известно нито едно друго произведение на Да Винчи върху пергамент, Кемп посочва (цитирайки пасаж от Ligny Memorandum на Леонардо), че творецът е проявявал интерес към тази техника и е разпитвал за нея придворния художник на Френската корона Жан Переал (Jean Perrеal), когато той посетил Милано със свитата на Шарл VIII през 1494 г.

Загадката, кое е момичето на картината, също била разплетена. Нейното облекло и прическа носят белезите на модните тенденции в Милано в края на ХV век, което се потвърждава и от извършения Carbon-14-анализ на пергамента, извършен от Института за приложна физика в Цюрих. Според него, той датира от периода 1440-1650 г.

Продължавайки историческото си проучване, Мартин Кемп стига до извода, че портретът най-вероятно е на Бианка Сфорца (Bianca Sforza), дъщерята на херцога на Милано Людовико Сфорца (Ludovico Sforza; 1452-1508) от любовницата му  Бернардина де Корадис.

Специалистът смята, че картината е нарисувана около 1496 г., когато 13-14-годишната Бианка се омъжва за капитана от армията на херцога Галеацо Сансеверино (Galeazzo Sanseverino), който по това време е патрон на Да Винчи. За съжаление, младата Бианка умира само 4 месеца след сватбата. 

Ако заключенията на Кемп се потвърдят, то това ще е първи портрет на Леонардо на “принцесата” (както наричали Бианка) на Людовико Сфорца, въпреки че той нарисувал и две от любовниците му – Сесилия Галерани (“Дамата с хермелина” в Музея “Чарториски” в Краков) и Лукреция Кривели (“La Belle Ferronière” в Лувъра).

След векове забвение, портретът “изплувал” на търг на аукционната къща Christie’s в Ню Йорк на 30 януари 1998 г. като лот 402 в търга  Old Master Drawings (part II). В каталога той фигурирал като картина на неизвестен майстор “от Германия, ранния XIX век” и била предварително оценена на  $ 12 000-16 000. Била закупена за $ 19 000 от нюйоркския дилър на изкуство Кейт Ганц (Kate Ganz).

През 2007 г., за приблизително същата сума, “Момичето с ренесансова рокля” станало притежание на родения в Канада, но живеещ в Европа колекционер Питър Силвърман (Peter Silverman), на когото принадлежи и в момента.

Ако бъде окончателно потвърдено, че е дело на Леонардо Да Винчи, стойността на малкия портрет ще скочи до колосалните 100 млн. паунда ($ 157,84 млн.).


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.