Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
През ХХ век медиците в Израел прилагали активно методи на евгениката, също както нацистите
Николай Атанасов - 16 Май 2009
Това сочи изследване на израелския историк Ракефет Залашик, представено от Haaretz
Оцелели от Холокоста в Хайфа през юли 1945 г.
Оцелели от Холокоста в Хайфа през юли 1945 г.

На територията на Британския мандат в Палестина (1920-1948 г.), както и на територията на провъзгласената еврейска държава Израел след 1948 г., са използвани същите принципи на евгениката и селективната репатриация, като тези, използвани от нацистите през 30-те години на ХХ век за очистването на арийската раса, разкрива израелският ежедневник Haaretz, цитирайки изводите от изследването на израелския историк Ракефет Залашик (Rakefet Zalashik), които тя събира в книгата си от 2008 г. “Ad Nefesh: Refugees, Immigrants, Newcomers and the Israeli Psychiatric Establishment” (Hakibbutz Hameuchad; на иврит, б. ред.).

Израелските медици използвали активно такива методи като убеждаване на родителите, у чийто дете били регистрирани отклонения, да не създават повече деца, прекъсване на бременността и съответните пропагандистки кампании. В употреба влизали и по-радикални методи като забрана за сключване на брак, налагането на задължителна употреба на контрацептиви и стерилизация.

Haaretz посочва, че концепцията за “социалното инженерство” била официално призната от психиатричната практика в Палестина по време на британския мандат и след това на територията на Израел от 30-те до 50-те години на миналия век, като много от местните психиатри преди репатриацията изучавали основите на евгениката в Германия. Според някои специалисти, в израелската система на здравеопазване и досега са съхранени някои рудиментарни остатъци от евгеничния подход.

Тогавашните възгледи на психиатрията съвпадали със задачата на ционисткото движение, което в този период провежда политика на селективна имиграция.

Считало се, че за въплъщаването на ционистките идеали в Израел, е необходима здрава нация. Във връзка с това се възпрепятствало раждането на деца от хора, които и без това били смятани за бреме на обществото, като в тази категория попадали хомосексуалистите и фригидните жени.

“В евгеническите поликлиники, лекарите се стремяли да излекуват не само пациента, но и еврейския народ. Например, при раждането на дете с отклонения, родителите били уговаряни да не създават повече деца”, посочва Залашник.

От средата на 20-те до 50-те години на ХХ век в управленията за репатриация действали медицински комисии, които оценявали здравето на потенциалните заселници, чийто физически изследвания се провеждали в пристанищата и карантинните зони в Палестина.

Haaretz отбелязва, че забраните за сключване на брак, задължителното използване на контрацептиви и стерилизацията били смятани за допустими и в Европа и САЩ през първата половина на миналия век. Така например, в Америка в рамките на държавни програми били стерилизирани 70 000 души.

До 80-те години на ХХ век израелската психиатрия продължавала да изостава от западните тенденции с 10-20 години, пише изданието, според което и досега в Израел се извършват аборти по най-незначителни показания, в т. ч. подлежащи на хирургична корекция естетически недостатъци на плода.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

муспи
29 Aug, 2009 | 01:44

Холокостът се гласи. Всички помним как в началото Китай започна да прави мерцедеси и едвам го спряха, защото са опасни за пътищата. - Нас не ни интересуват мерцедесите, а парите - почудиха се чистосърдечно китайците. Сега вече ще играят на едро. Ще са изгубеното коляно и наследството ще е тяхно, стига само да не влизат в дискусии по този въпрос, а да бият. Те са направили собствени изследвания и са установили че холокост действително е имало - шеисет милиона китайци, и сегашното им икономическо състояние позволява да си вземат полагаемото. Ако за Новия Ред трябва да се избият всички еврей, Китайския народ може да го направи веднага. - Не играйте с китайската карта, помнете историята - съскат еврейте. - Помниме, помниме, ха-ха-хаа!

vulgar
03 Aug, 2009 | 11:11

първо "нацистите"са немски 4ифути, а немския народ - тяхна жертва...както руския,на хазарските изчадия юдейски! Второ - ако измисленият холокост не се случи НАИСТИНА...със света е свършено

глас
08 Jul, 2009 | 12:36

Замисляте ли се , че може би плодовете на модерното време като съжителство без брак, аборти и много други болести в мирогледа на днешния човек са заченати още оттогава... Дарвин и представа си няма какви са последиците от неговото учение ... Съвременната Наука та ще доведе Истината наяве.

муспи
17 May, 2009 | 03:38

Недочовеци, ето как ще стане унищожаването ви, - един друг ще се избивате, от умраза, алчност, завис, недоверие, хитрост. Ще остане ли нещо, което да продължи делата на бащите ви? Не! Йехова си знае интереса. Китайци, мексиканци ще му вършат по добре работата, - по са разумни, по артистични.

муспи
17 May, 2009 | 03:28

Жиди, след като Новия Ред малко-отмалко се стабилизира, вие вече ще стеси изиграли своята роля и йехова ще ви унищожи. С вашите налудничави - ботоизбранност, наследство, - вие ще му ставате пречка. От него би трябвало да очаквате това, което гоите от вас, но не сте способни да виждате, поради по нисшия си вид. Вие не можете да мислите логично, затова все говорите за разум, както нямате души, а се пластите в изкуството.

София
16 May, 2009 | 20:34

Това си е антисемитска пропаганда. За евреите или добро или нищо!


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.