Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха една от най-древните статуетки на човешко тяло в света
15 Май 2009
Според данните на учените фигурката е на възраст между 35 и 40 хиляди години

Екип от археолози при разкопки в пещера в Германия откриха уникална женска фигурка, която е изрязана от бивна на мамонт. Според данните на учените фигурката е на възраст между 35 и 40 хиляди години. Това е една от най-древните статуетки в света, която изобразява човешка фигура. Изследователите смятат, че тази находка ще промени представите ни за “изкуството” на ранния палеолит, съобщава Alpha Galileo.

Разкопките се провеждат от началото на септември 2008 година близо до немския град Шелклинген (Schelklingen). Археолозите открили шест фрагмента, които по-късно били обединени във антропоморфна фигурка. Всички фрагменти били открити на площ от един квадратен метър. Те лежали на дълбочина 3 метра и се намирали на 20 метра от входа на пещерата.

Специалистите предполагат, че фигурката е била носена като украшение. Върху корема и задната част има хоризонтални нарези направени с остър каменен инструмент. По всяка вероятност те изобразяват дреха.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.