Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
ДНК-експертиза потвърди автентичността на останките на последния руски цар Николай ІІ
Николай Атанасов - 5 Декември 2008
Костите на последния владетел на Руската империя бяха открити още през 1991 г. край Екатеринбург

Последният владетел на Руската Империя със семейството си.

Откритите през 1991 г. в Урал тленни останки действително принадлежат на последния руски цар Николай ІІ, съобщава агенция “Новости”, цитирайки изводите от окончателната генетична експертиза, извършена от американския специалист Майкъл Кобъл (Michael Cobble).

Според заключенията на Кобъл, генетичният профил от ДНК на костните останки е напълно идентичен с генетичния профил на ДНК, снета от петната от кръв на Николай ІІ, открити на ризата му, която се пази в Ермитажа.

“Резултатите съвпадат на 100 процента. С това изследванията приключват, тъй като данните потвърждават, че останките са автентични”, заключава Кобъл.

Прокуратурата в Екатеринбург получи сигнала за откриването на масов гроб с човешки останки, носещи признаци на насилствена смърт, в началото на 1991 г. Предполагаше се, че сред откритите кости са и тези на Николай ІІ.

След 3 генетически експертизи, извършени в Англия през 1993 г., в САЩ през 1995 г. и Русия през 1997 г., специална комисия на руското правителство излезе със заключение, че останките са действително на част от царското семейство Романови и през 1998 г. те бяха препогребани в Петропавловската катедрала в Санкт Петербург.

За де се избегнат и последните съмнения около откриването на останките на последния руски цар, ръководството на Ермитажа предостави за експертиза риза на Николай Романов, носена от него по време на пътуването в Япония като престолонаследник през 1891 г. Тогава царевичът е ранен от полицай в град Оцу. Дадената експертиза е заключителна, тъй като потвърди официално резултатите от по-ранните изследвания.

Междувременно, други ДНК-анализи потвърдиха, че откритите през 1991 г. и 2007 г. в околностите на Екатеринбург останки са на членовете на едно и също семейство. В началото на май 2008 г. резултатите от анализа извършен от 10 различни института и лаборатории с участието на 22 специалисти, потвърди, че откритите преди година останки са на последните 2 неоткрити деца на царската фамилия – престолонаследника царевич Алексей и великата княгиня Мария Николаевна. 

Николай ІІ и царското семейство са разстреляни от болшевиките в “къщата със специално предназначение” в Екатеринбург в нощта срещу 17 юли 1918 г. В началото на юли началникът на местния отряд на ЧК Яков Юровский получил задачата да охранява Романови, като 2 дни преди разстрела получил изрични заповеди от Москва да не допуска бившия цар да бъде спасен от напредващите към града белогвардейци. Промонархическата армия, подкрепена от 40-хилядния чешки корпус, се движила неотклонно на запад към Екатеринбург, въпреки усилията на “Червената армия” да ги спре.

Малко след полунощ на 16 срещу 17 юли, Юровский събудил членовете на царското семейство и ги събрал заедно с прислугата в една от стаите на първия етаж на къщата. Той ги уведомил, че белогвардейците вече водят боеве по улиците на града. Камион с включен двигател чакал за Романови в двора. За императрицата Александра Фьодоровна и за болния принц Алексей били донесени столове, царят, четирите принцеси Анастасия, Татяна, Олга и Мария, царския доктор Боткин и четиримата слуги останали прави. След като им прочел подписаната от болшевиките смъртна присъда, Юровский застрелял Николай II в главата, което било сигналът за останалите от “наказателния взвод” да открият огън по предварително определените цели. Жертвите, които не издъхнали веднага, били довършени със щикове.

Телата били хвърлени в камиона, откарани до изоставена мина край града, където били обезобразени, залети с киселина и захвърлени в минен откос.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.