Факти, Анализи, Коментари
   24 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Откриха огромна статуя на Марк Аврелий в Турция
27 Август 2008
Династията на Антонините е представена със шест статуи във фригидариума на Сагаласос
Това е най- доброто изображение, открито досега, на Марк Аврелий
Това е най- доброто изображение, открито досега, на Марк Аврелий

Фригидариума, в който бяха открити останките от огромните статуи

Ръката държи глобус с изображение на Победата

Мраморните стъпала с обути с войнишки сандали

Фрагменти от гигантска мраморна статуя на римския император Марк Аврелий откриха археолози на мястото на древния град Сагаласос в планините на юг в Турция. Засега от земята са извадени главата, дясната ръка и долните части на краката на императора.

Марк Аврелий се счита за един от "петте добри императора". Неговата роля във филма "Гладиатор", спечелил "Оскар" през 2000 година, изигра актьорът Ричард Харис.

Марк Аврелий управлява Рим от 161 г.н.е. до смъртта си през 180 г. Той остава в историята не само като държавен глава, но и като писател и като един от най- известните философи на стоицизма.

Залата, в която е намерена статуята, има формата на кръст. Площта и е 1250 кв.м., покрита е с мозайка и вероятно се е използвала като фригидариум, зала със студен басейн, в който римляните са се потапяли след баните с топла минерална вода.

Сградата е частично разрушена от земетресение, което е станало между 540 и 620 г.н.е. Залата е била засипана с отломки. Вече 12 години археолозите провеждат разкопки тук в рамките на мащабно проучване на Сагаласос, който някога е бил важен център на Рим в този регион.

Миналата година екип под ръководството на проф. Марк Велкенс от Католическия университет на белгийския град Льовен откри в развалините огромна статуя на император Адриан.

Преди дни, през август тази година, изследователите пък се натъкнаха на огромни глава и ръка, принадлежащи на статуята на Фаустина Старша, жената на император Антоний Пий.

Сега вече археолозите предполагат, че в тази зала е имало галерия скулптури, пресъздаващи династията на Антонините, от испански произход, които са управлявали Римската империя през ІІ в.н.е.

Сутринта на 20 август в развалините е открит гигантски чифт мраморни глезени, пречупени точно над колената. До тях наблизо е открита и дясна ръка и длан с големина 1.5 м, която държи глобус , на който вероятно по- рано е била изобразена позлатената бронзова фигура на Победата. Но едва с откриването на почти еднометровата мраморна глава археолозите успяват да идентифицират статуята като изображение на младия Марк Аврелий.

Проф. Велкенс казва, че очите на статуята са обърнати към небето "в дълбока замисленост, прекрасно съответстваща на императора, който е бил по- скоро философ, отколкото воин". Ученият добавя, че това е едно от най- добрите изображения на Марк Аврелий.

На краката на императора има обработени войнишки сандали, украсени с лъвска кожа, възли и амазонски щитове. Торсът му вероятно е бил покрит с бронзов прах, отвътре е запълнен с теракота или дърво. Когато при земетресението се срутват сводовете на нишата, в която е била статуята, торсът, най- вероятно, се е счупил на парчета.

Статуята на Адриан е била открита във фригидариума наполовина зарита в отломки. Това е заставило археолозите отначало да предположат, че тя е била преместена тук от друга част на огромния комплекс - може би за да бъде снета позлатата или да бъде раздробена на малки мраморни фрагменти за по- нататъшното им използване в керамични изделия. Сега обаче археолозите преразглеждат тезата си и вече са на мнение, че статуите на Адриан, на жена му Вибия Сабина, на Антоний Пий и жена му Фаустина Старша, както и на Марк Аврелий са били точно в тази зала от край време.

В западната и източната половини на залата е имало по три големи ниши. Фрагменти от статуята на Адриан са открити до една от тях. А фронталните фрагменти на две женски стъпала са открити до отсрещната ниша, на югоизток в залата. Учените смятат, че те са принадлежали на колосалната фигура на Вибия Сабина, която била заставена да се омъжи за хомосексуалиста Адриан на 14 год. възраст.

Останките от статуята на Фаустина Старша са намерени малко по-далеч, на източната страна. А в отсрещната ниша са открити фрагменти от чифт мъжки стъпала в сандали, които са могли да бъдат на статуята на съпруга й Антоний Пий, който наследява римския трон след Адриан.

Експертите предполагат, че династията на Антонините е заемала ниши в западната част на залата, като жените са стояли срещу мъжете си.

По тази логика след откриването на Фаустина и нейния съпруг археолозите са очаквали, че в северо западната ниша е трябвало да бъде статуята на Марк Аврелий и това предсказание се сбъдна тези дни. Както вече се очаква да се сбъдне на сто процента прогнозата, че в северо източната ниша ще бъде открита статуята на Фаустина Младша, съпругата на Марк Аврелий. С тази ниша археолозите планират да се занимават следващата година.

Въпреки философското си образование, Марк Аврелий е бил принуден да води дълги войни с германските племена на Дунава - именно там, в Карнунт, на територията на днешна Австрия, той умира през 180 г.н.е.

Ролята на Марк Аврелий във филма "Гладиатор" става една от последните и за актьора, който я претворява. Ричард Харис умира през 2002 година. И макар и голяма част от фабулата на филма да е измислена, историческият фон е точен. Това е времето на прехода на императорската власт от Марк Аврелий към сина му Комодус. Само че ако Марк Аврелий, редом с Нерв, Траян, Адриан и Антоний Пий влиза в класацията на "петте добри императора", то управлението на Комодус е запомнено с вътрешни дрязки, жестокост и заговори.

Самият Комодус е участвал в гладиаторски схватки и винаги е побеждавал. Противниците му, след като се посъпротивлявали малко, се оставяли на милостта на императора, за което, най-вероятно, са запазвали живота им.

Комодус е убит през 192 г.н.е от атлет на име Нарцис, изпратен от заговорниците да удуши императора-мегаломан във ваната му.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

genchoo
27 Aug, 2008 | 15:47

Не че нещо ама "Сутринта на 20 август в развалините е открит гигантски чифт мраморни глезени, пречупени точно над колената"
бах тея глезени... :D


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.