Факти, Анализи, Коментари
   17 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Разкриха една от тайните на древните маи
12 Март 2008
Специалисти разкриха как маите са приготвяли прочутата си боя, известна с небесносиния си цвят и голяма издръжливост

Древните маи, населяващи Мексико и Централна Америка, са използвали необичайно устойчив пигмент от син цвят за украсяване на скулптури, посуда и при създаването на фрески. Пигментът се е съхранил дълго време и украсите от него са в идеално състояние по артефактите. Специалистите установили, че нито времето, нито обработката с киселини и различни съвременни разтворители не влияе върху синьото багрило на маите.

Освен за оцветяването на съдове и в стенописи, маите са използвали прочутата си синя боя и при жертвоприношения в чест на бога на дъжда Чаак. Жертвите, хвърляни в пълни с вода пещери, са били боядисвани непосредствено преди ритуала.

Съставът и начина на получаването му остават загадка за изследователите. Известно е само, че синият цвят се придава от индигото, а освен това в състава му влиза и минерала палигорскит (palygorskite). 

Сега група американски археолози и физици публикува в последния брой на списание Antiquity резултатите от изследване, в което е описан начина на получаване на пигмента. Изводите на учените се основават на данни получени при сканиране с електронен микроскоп и рентгенова спектроскопия с енергетична дисперсия.   

Древните маи получавали пигмента като загрявали и разтапяли листата на индигото и палигорскита при температури между 100 и 150 градуса върху копал - лепкава дървесна смола, използвана като тамян.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.