Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Кой е бил наистина Марко Тотев?
27 Ноември 2007
Синонимът на лошия късмет е представен в изложба във Велико Търново
Наследник на Марко Тотев показва уникалната ръка, замесена в една от типичните истории
Наследник на Марко Тотев показва уникалната ръка, замесена в една от типичните истории

Оригинални вещи и документи на една от най-емблематичните личности в България ­ Марко Тотев, подредиха в музей “Нова и най-нова история” във Велико Търново. Името на великотърновеца е станало нарицателно за лош късмет, но малцина знаят, че той е един от най-добрите български адвокати от края на XIX до 30-те години на XX век. Изложбата, която беше открита в петък, включва около 150 експоната и е посветена на 150-годишнината от рождението на Марко Тотев. За нея съобщава в. Янтра.

В специален кът е подредена адвокатската му кантора с оригиналното му бюро, мастилница и библиотека, чиито лавици са пълни с правна литература на три езика.

В експозицията са включени около 130 тома книги от личната библиотека на великотърновеца, върху които ясно личи печата му. Те са предоставени от неговите единствени наследници. Внукът Асен и правнуците му Юлита Цанева и Николай Марков, който работи в Националния исторически музей в София, бяха специални гости на откриването на изложбата.

Особено ценен за нас е адвокатският регистър от 1895 г., в който под № 1 е вписано името на Марко Тотев, разказва уредничката Катя Митова ­ Ганева, която от години проучва живота на известния българин. Той е бил първият адвокат в Търново, а може да се окаже и в България, допълва тя. От адвокатската колегия са предоставили и томове на Държавен вестник, където са публикувани призовки на Марко Тотев.

Посетителите на изложбата могат да видят и оригинални снимки на семейството, като всички членове на фамилията са запечатани заедно във вилата им през 1906 г., която се е намирала на мястото на днешния Европейски център.

В друг кът е пресъздадена обстановката от прочутото кафене “Арданели”, където Марко Тотев често играел покер. Именно там при едно от раздаванията му се поднала уникалната ръка “Кент флош роял”, което по закона на вероятностите се случва само веднъж в живота. Точно в този момент обаче покрай кафенето минала траурна процесия и картоиграчите излезли да отдадат последна почит на починалия. Когато се върнали около масата, картите вече били разбъркани. Върху покерната маса в експозицията са подредени оригинални пулове, произведени във фабриката за копчета на Бераха в София.

От ТД “Държавен архив” са предоставили протоколната книга на читалище “Надежда” от 1905­1907, като в някои от протоколите е фиксирана част от дейността на Марко Тотев като председател на културната институция.

Нашата цел е да разбием мита за неудачника Марко Тотев, защото в действителност той е имал отлична професионална кариера и достолепно семейство, което е дало на страната ни много успели хора, каза Катя Митова ­ Ганева.

Като адвокат той няма нито едно загубено дело, като стихията му са гражданските дела. Негови пледоарии дълги години са били еталон за блестяща защита за студентите в Юридическия факултет на Софийския университет.

През 1900 г. Марко Тотев е бил околийски управител на Бургаска област, а през 1893 г. ­ депутат в IV Велико народно събрание.


последни в История:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

СТЕФАНОВ
29 Aug, 2008 | 12:41

как да го открия този човек - наследника , защото и аз съм от тази фамилия . по майчина линия .


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.