Факти, Анализи, Коментари
   19 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Стартирахме с победа в Лигата на нациите
7 Септември 2018
Националният отбор на България победи като гост Словения с 2:1 на стадион "Стожице“ в Любляна
Националният отбор на България победи като гост Словения с 2:1 на стадион "Стожице“ в Любляна в деня на Съединенито в първи мач от група C на новосформирания турнир на УЕФА Лига на нациите. Това бе трети успех от три изиграни мача със словенците за възпитаниците на Петър Хубчев. В герой за ,,лъвовете“ се превърна нападателят на датския Мидтиланд Божидар Краев, който отбеляза и двете попадения за дебютния успех. За словенците в края на първата част се разписа полузащитникът Миха Заяц.

Двубоят започна по отличен начин за нашите национали, след като грешка в центъра на терена за Словения позволи на Кирил Десподов да напредне и да подаде към Божидар Краев. Бившият играч на Левски мигновено отправи силен плътен удар в долния десен ъгъл на вратаря Вид Белец и резултатът беше открит още в 3-та минута. Това беше първият гол на Краев в неговия пети мач с националната фланелка. Словения започна да контролира владението на топката, но така и не достигаха до сериозни положения пред вратаря на България Пламен Илиев. Липсата на идеи и креативност доведоха домакините до изстрели от далечно разстояние, които по никакъв начин не представляваха опасност за нашата врата. Последователно късмета си опитаха Рене Кърхин, Ясмин Куртич, Андраш Шпорар и Миха Зайц, но до гол не се достигна. Това обаче се промени в 40-та минута, когато Словения възстанови статуквото с първия си точен удар в очертанията на българската врата. Центриране на Нейч Скубич беше оползотворено от Миха Зайц, който стреля между Божидар Чорбаджийски и Георги Костадинов в горния десен ъгъл и изравни резултата. На почивката българският селекционер Петър Хубчев направи една промяна. За ,,трикольорите“ дебютира Ангел Лясков, който влезе като резерва на мястото на получилия контузия Васил Божиков.

Домакините започнаха силно второто полувреме. Пламен Илиев демонстрира своя рефлекс и с една ръка отрази изстрела на Ясмин Куртич след корнер в 52-та минута. Седем по-късно обаче България отново излезе с едни гърди напред. Капитанът Ивелин Попов подаде с външен фалц към Божидар Краев, който опита да преодолее стража на Словения Белец. Топката рикошира в излезлия да покрие удара на българина вратар и отново се върна в нападателя, за да може той да реализира на опразнената врата за 2:1. Словенците реагираха мигновено и последователно пуснаха в игра бившия нападател на Лудогорец Роман Безяк и Тим Матавж. Пламен Илиев на два пъти се справи с Матавж, като при първата ситуация отрази негов удар с глава, а впоследствие излезе извън наказателно си поле, за да спре офанзивния футболист на словенците. В 82-та минута Иван Горанов също дебютира с екипа на националния отбор, след като замени Тодор Неделев. Две по-късно Роман Безяк стреля към вратата, но Илиев спаси. Докрая на срещата домакините центрираха на няколко пъти, но безуспешно. България удържа на натиска и се поздрави с първа победа в новия турнир на УЕФА Лигата на нациите. В другия мач от групата Норвегия спечели с 2:0 срещу Кипър. Следващият мач за България е именно срещу норвежците в неделя на националния стадион ,,Васил Левски“. /БГНЕС


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.