Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Хърватия елиминира Русия с дузпи
8 Юли 2018
На полуфинала те ще срещнат отборът на Англия
Националният отбор на Хърватия стана последният полуфиналист в 21-то Световно първенство по футбол. Пред близо 44 000 зрители на стадион "Фищ" в Сочи бронзовите медалисти от Франция 98‘ се наложиха с 6:5 след изпълнения на дузпи над домакините от Русия в изключително интригуващ двубой. Редовното време завърши при резултат 1:1, а в продълженията двата тима си размениха по още един гол – 2:2. Интересното е, че и двата отбора достигнаха до тази фаза, след като на осминафиналите победиха съответно Дания и Испания именно след изпълнения от бялата точка. С днешния си успех за втори път в своята история хърватите достигнаха до топ 4 на световни финали, докато играчите на Сборная се простиха с мечтата да постигнат нещо голямо пред родна публика.

Първото полувреме започна с активни действия и към двете врати. „Шахматистите“ контролираха притежанието на топката, но бяха затруднявани максимално от агресивната игра на руснаците. Завърналият се сред титулярите в днешния мач Денис Черишев даде преднина на домакините със страхотен гол в 31-ата минута. Юношата на Реал Мадрид изстреля истински снаряд от границата на наказателното поле, с който не остави никакви шансове на Субашич, реализирайки четвъртото си попадение на Мондиала. Само осем минути по-късно обаче хърватите успяха да изравнят след отлично проведена контраатака. Марио Манджукич напредна по десния фланг и центрира към партньора си в атака Андрей Крамарич, който с глава не сбърка за 1:1, превръщайки се в седмия играч на „шахматистите“, който се разписва на Световното в Русия. След почивката двата тима продължиха надлъгването помежду си, като по-добрите голови ситуации бяха пред вратата на Игор Акинфеев. Най-чистата от тях дойде в 60-ата минута, при която нападателят на италианския Интер Иван Перишич бе оставен напълно непокрит в наказателното поле на домакините, шутира към вратата, но за негово нещастие топката срещна десния страничен стълб на Акинфеев, разходи се по голлинията, но не пожела да влезе във вратата. В крайна сметка редовното време завърши наравно 1:1 и така сблъсъкът влезе в продължения. 

Решаващият момент в мача дойде в 101-ата минута, когато Модрич центрира от корнер в наказателното поле, където Домагой Вида засече с глава и топката влетя за втори път в мрежата на Русия. До края на мача играчите на Сборная се хвърлиха в атака в опит да стигнат поне до изравнителен гол и той падна в 115-ата минута. В герой за домакините от Русия се превърна десният бранител Марио Фернандес, който засече с глава центриране на Алан Дзагоев от фаул, разписвайки се за 2:2.

При дузпите хърватите бяха по-прецизни и в крайна сметка стигнаха до успеха и така за втори път в своята история се класираха на полуфинал на Световно първенство. В опит да достигне до последния мач в турнира, селекцията на Златко Далич ще се изправи срещу състава на Англия, който по-рано днес победи Швеция с 2:0. /БГНЕС


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.