Факти, Анализи, Коментари
   19 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Англия победи Швеция в третия четвъртфинал
7 Юли 2018
За последно англичаните успаеха да достигнат тази фаза преди 28 години
Отборът на Англия се класира за полуфиналите на Световното първенство за първи път от 1990-та година насам, след като победи Швеция с 2:0 в третия четвъртфинален мач от Мондиал 2018. На „Самара Арена“ един срещу друг се изправиха два от отборите, които никой не слагаше в сметките преди началото на турнира, като Англия бе на тази фаза от шампионата на планетата за първи път от 12 години насам , а Швеция – от 24. 

От самото начало възпитаниците на Гарет Саутгейт контролираха повече топката, но трудно стигаха до чисти голови положения. Първата възможност в мача се откри пред Хари Кейн в 19-та минута, но голмайсторът на Трите лъва стреля неточно от границата на наказателното поле. Отбраната на Швеция бе записала три сухи мрежи в четирите си мача от началото на първенството, но бе разпечатана в 30-та минута, когато централният защитник Хари Магуайър се разписа с глава след центриране от корнер на Ашли Йънг. За бранителя на Лестър Сити това бе първи гол за националния отбор в 10-ия му мач с екипа на Англия. В оставащите минути от първото полувреме Рахийм Стърлинг на два пъти бе изведен очи в очи с вратаря на скандинавците Робин Олсен, но и в двата случая взе погрешно решение и не успя да го преодолее.

След почивката играчите на Англия, подкрепяни мощно от трибуните, които не спираха да пеят, че световната титла „се прибира у дома“, се възползваха от празните пространства, оставени от футболистите на съперника и често създаваха опасности. Решаващият момент в двубоя дойде в 59-та минута, когато Джеси Лингард центрира отлично към непокрития Деле Али, който от близка позиция не сбърка и прати топката във вратата с глава. Шведите се опитаха да отговорят и създадоха няколко положения, но на три пъти бяха отказани от страхотните намеси на вратаря на Англия Джордан Пикфорд. В последните минути възпитаниците на Яне Андерсон загубиха надежда за обрат и двубоят се доиграваше, като в крайна сметка не паднаха повече голове.

По този начин Англия спечели с 2:0 и продължава да мечтае за втора световна титла в историята си, а на полуфиналите ще се изправи срещу домакините от Русия или Хърватия. Двубоят ще се играе на стадион „Лужники“ в Москва на 11 юли от 21:00 часа българско време. /БГНЕС


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.