Факти, Анализи, Коментари
   25 Април 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Сензация: Италия не се класира за Световното по футбол
14 Ноември 2017
Една от най-титулуваните държави в световния футбол е постоянен участник на световни първенства, като пропуска единствено Мондиала през 1958 г.
Националният отбор на Италия допусна един от най-големите провали в своята история, след като не успя да се класира за финалите на Световното първенство в Русия следващата година. Това стана факт, след като на препълнените трибуни на „Сан Сиро“ в Милано адзурите завършиха 0:0 с отбора на Швеция във втория мач от баражите за класиране на Мондиала. В първата среща в Стокхолм играчите на Яне Андерсон спечелиха с 1:0, което в крайна сметка се оказа достатъчно, за да им осигури участие на най-големия футболен форум от 2006 г. насам.

За Скуадра Адзура загубата днес може да бъде олицетворена като позорна. Една от най-титулуваните държави в световния футбол е постоянен участник на световни първенства, като пропуска единствено Мондиала през 1958 г. игран именно в Швеция. Първото полувреме премина с подчертана доминация от страна на Италия, отново здрава защита демонстрирана от шведите, но и с много технически нарушения, груба игра и спорни съдийски решения и за двата отбора.

В 8-та минута от щаба на Скуадра Адзура имаха претенции за дузпа, след като Пароло падна в наказателното после след съприкосновение с Клаесон. Главният рефер на срещата Антонио Матеу Лаос обаче прецени, че нарушение няма и даде сигнал играта да продължи. Малко след това шведите също поискаха изпълнение на 11-метров удар, след като топката срещна ръката на Матео Дармиан в наказателното поле на домакините, но Лаос отново бе безмълвен. Най-чистото положение от началото на полувремето дойде в 28-та минута, когато адзурите бяха изключително близо до откриването на резултата.

Жоржиньо центрира опасно по земя в наказателното поле, след което топката попадна в непокрития Кандрева. Футболистът на Интер обаче не се възползва от открилата му се възможност и стреля високо над вратата пазена от Олсен. В 30-та минута кълбото срещна ръката на Бардзали и гостите отново имаха претенции за дузпа, но Лаос отново прецени, че няма основание да свири такава.

Впоследствие възпитаниците на Джампиеро Вентура наложиха тотална преса на терена, която обаче не съумяха да я материализират. В рамките на само пет минути италианците пропуснаха на три пъти да стигнат до попадение. В 40-та минута Имобиле имаше чудесна възможност за гол, след като съумя да се измъкне от шведската отбрана. Впоследствие нападателят на Лацио преодоля Олсен и отправи техничен удар, който обаче бе избит от голлинията от капитана на „Тре Конур“ Андреас Гранквист.

След подновяването на играта футболистите на Италия пропуснаха нова добра възможност да открият резултата, след като Флоренци отправи техничен удар, но топката мина встрани от вратата. Възпитаниците на Вентура продължиха стремглаво да търсят попадението на „Сан Сиро“, но гостите продължиха да играят много силно в отбрана, което максимално затрудняваше главната цел пред адзурите. В 83-та минута дойде най-опасното положение през втората част, след като Леонардо Бонучи отправи хубав удар с глава, но Олсен показа завиден рефлекс и съумя да избие топката.

До края на срещата Италия направи всичко по силите си, за да стигне до така ценното попадение, но в крайна сметка до такова не се стигна. Така адзурите няма да участват на Световно първенство за първи път от 1958 г., което може да бъде определено за тотален провал за един от най-успешните национални футболни отбори в историята. Швеция пък бе пред угрозата да пропусне трети пореден Мондиал, но възпитаниците на Яне Андерсон в крайна сметка си осигуриха място в самолета, с който ще отпътуват към своето приключение в Русия. /БГНЕС 


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.