Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
От 2026-та година Световните първенства по футбол с 48 отбора
10 Януари 2017
Финалният турнир ще се играе във формат от 16 групи с по 3 отбора всяка, а първите два отбора ще отиват на 1/16-финали
Съветът на Световната федерация по футбол (ФИФА) взе решение днес да увеличи участниците на Световните първенства на 48 отбора, като за първи път това ще се случи през 2026-а година, съобщава БНР.

Решението е взето с пълно единодушие при явно гласуване от 37-те члена на Съвета, както е новото име на изпълнителния комитет.

Финалният турнир ще се играе във формат от 16 групи с по 3 отбора всяка, а първите два отбора ще отиват на 1/16-финали.

Все още няма яснота около формата на квалификациите, но медиите достигнаха до няколко варианта, които са обсъждани в Техническия комитет на ФИФА. Очакванията са квотите да бъдат разпределени по следния начин: Европа- 16 отбора (вместо досегашните 13), Африка 9 квоти и половина (един отбор ще играе квалификации с представител на друг континент), Азия- 8 места и половина (един отбор ще играе бараж с представител на друг континент), Северна, Централна Америка и Карибите или зона КОНКАКАФ, както и Южна Америка ще имат по 6 и половина места и също по един отбор от тези региони ще играе баражи. За зона Океания има едно гарантирано място. Окончателното решение по разпределението на местата и принципа на квалификациите ще бъде взето на по-късен етап.

През цялото време на обсъждането на идеята има доста сериозна опозиция, която се оглавява от Европейската клубна асоциация, чийто президент е германската легенда Карл-Хайнц Румениге. Днес негативно реагира и мениджърът на Арсенал Арсен Венгер, който в прав текст заяви, "че е сериозно обезпокоен от пътя, по който се развива футболът в света".

Предложението за увеличаване на участниците на Мондиала беше основна точка в изборната платформа на сегашния президент Джани Инфантино, който наследи Сеп Блатер. Но английският вестник Дейли Мирър пише, че в основата на такава стъпка стои именно швейцарецът, който беше изгонен заради корупция. Той е първият човек, който заявява, че вижда Световните футболни финали с по 40 отбора минимум.

На предстоящите две Световни първенства- през 2018-а година в Русия и през 2022-ра година в Катар участниците ще бъдат за последно по 32.

По изчисление на агенция Франс Прес изменението на формата на Мондиала ще донесе по-големи приходи. Ако сега се проведе първенство с 48 участника, то приходите на ФИФА ще бъдат 4,18 милиона долара, а за Русия 2018 се очакват 3,54 милиона долара. Разбира се, увеличаването на отборите ще увеличи и разходите, но в Цюрих са спокойни, защото печалбата пак ще бъде добра.

По традиция ФИФА избира домакини на Световните първенства 7 години преди самото първенство, което означава 2019-а. За момента има интерес то да се проведе в Северна Америка, като САЩ са готови да кандидатстват сами, както и в съучастие с Канада и Мексико.


последни в Спорт:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.