Факти, Анализи, Коментари
   29 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Започна шествието с иконата на Света Богородица от Бачковския манастир
2 Май 2016
Дъждът не попречи стотици вярващи тази сутрин да прекрачат прага на светата обител и да се наредят на опашка пред манастирския храм
В Бачковския манастир се провежда традиционното литийното шествие начело с иконата на Света Богородица. Процесията се провежда повече от 350 години винаги във втория ден на Великден. Иконата се отнася в Клувията, където, според поверието, е била укрита от турските нашествия. 

Дъждът не попречи стотици вярващи тази сутрин да прекрачат прага на светата обител и да се наредят на опашка пред манастирския храм, където се намира чудотворната икона на Божията майка, за да запалят свещ и отправят своите молитви. 
Ето, какво казаха някои от тях, идващи от години на днешния ден в Бачковския манастир: 
- Празникът е светъл, благодарение на вярата във всеки един от нас. Колкото по-силна е тя, толкова по-светли са празниците. Не е нужно на човек, да му се случи нещо лошо, принуден от обстоятелствата да търси път към свети места. Животът е прекрасен и, когато е сетивен, да му се наслаждава. Може да идва за да благодари просто, за това, което му се случва. 
- Вече осма година участвам в шествието и, надявам се, Божията майка да дава на всички здраве, сили и спасение, щастие, мир, любов. И да се обичаме, да се уважаваме и да си помагаме всички, както подобава на християните.

Своите пожелания към миряните отправи при потеглянето на шествието и игуменът на Бачковския манастир Архимандрид Симон. Той поясни, че и тази година, начело на литийното шествие застава копие на чудотворната икона със 700-годишна история, защото препоръката на специалистите е, че така тя ще бъде по-добре съхранена след реставрацията й, продължила близо 4 години. 
Литийното шествие до планинската местност Клувията, където според легендите, иконата е открита от две овчарчета, продължава около три часа. По обед там ще бъде отслужена Света литургия в параклиса "Свети Архангели".


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.