Факти, Анализи, Коментари
   4 Април 2020
 Култура    Религия   
О С Т А Н Е Т Е  У  Д О М А!
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Q U I Z

Днес почитаме свети Борис – Михаил, цар Български / Борисовден /
2 Май 2016
Датата 2-и май не е случайна, на този ден през 907-ма година почива Покръстителят, един от най-великите български царе
Българската православна църква отбелязва на 2-и май Борисовден, в памет на Св.цар Борис Михаил - Покръстител на българите. Празникът е започнал да се празнува в Средновековието, но няма писмени доказателства за точното начало. Датата 2-и май не е случайна, на този ден през 907-ма година почива Покръстителят, един от най-великите български царе. Той е наречен равноапостолен светец.

Цар Борис I приема и учениците на Кирил и Методий през 885-а година и има важен принос за въвеждането и разпространението на българската писменост.

2-и май, когато честваме Успение на цар Борис Покръстител, да бъде обявен за официален празник у нас, за това настояват кметовете на старата столица Плиска и на община Каспичан. Инициативата ще бъде подкрепена от Варненския и Великопреславски митрополит Йоан и проф. Божидар Димитров, каза в „Преди всички“ кметът на Каспичан – Милена Недева. В интервю тя разказа за днешните тържества:

Тази година, в 17:00 часа, ще бъде осветен големият кръст в Двора на кирилицата. Той е един от най-големите кръстове в България, висок е 12 метра. Той ще бъде осветен от Варненския митрополит. В 18:00 часа на площада на град Плиска, до паметника на цар Борис I, ще има тържествен концерт. Началото на концерта, след вдигането на знамената и поднасянето на венците, ще започне с благодарствен молебен, който ще бъде отслужен от Негово високо преосвещенство Варненският и Великопреславски митрополит Йоан.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2020 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.