Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 Култура    Религия   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Историческа среща на папа Франциск и руския патриарх Кирил
12 Февруари 2016
Водачът на Католическата църква и ръководителят на най-голямата Православна църква ще се срещнат за първи път след Великата схизма през 1054 година

Папа Франциск и руският патриарх Кирил ще се срещнат в Куба. Водачът на Католическата църква и ръководителят на най-голямата Православна църква ще се срещнат за първи път след Великата схизма през 1054 година,  на неутрален терен. Историческата декларация, която двамата духовни водачи ще подпишат, изтъква единството на двете църкви.

Срещата е продиктувана от общата заплаха за християнството в лицето на радикалния ислям и нуждата от закрила на християните в Близкия изток, коментира Вахтан Шинидзе от руската патриаршия:

Срещата е символична. Никой не трябва да очаква, че на следващия ден светът ще се промени. Но смятаме, че всяка реакция на общи предизвикателства и проблеми трябва да се подкрепя.

Папа Франциск ще спре в Хавана на път за Мексико. Патриархът на Москва и цяла Русия вече е в Хавана, начело на делегация от около 100 души.

Лично кубинският президент Раул Кастро посрещна гостите.

Ватиканът отдавна настоява за подобна среща, но досега Москва упорито отказваше, защото обвиняваше римокатолическата църква, че агресивно "завзема" традиционни православни територии.

Сближаване между Руската патриаршия и Светия престол обаче не трябва да се очаква на богословска основа, защото това трябва да бъде обсъдено с останалите поместни православни църкви, това обяви ръководителят на пресотдела на Руската патриаршия отец Александър Волков в интервю за БНР. Той определи историческата среща като възможност много по-лесно да говорим помежду си: 

Маршрутите на римския папа и руския патриарх се пресичат в Куба в този момент, защото и двамата започват обиколка на един, по- широко погледнато, общ регион -  папата отива на посещение в Мексико, а руският патриарх  Кирил започва от Куба своята обиколка в няколко държави от Латинска Америка. И затова бе взето решение тази среща да се проведе на неутрална територия за двете църковни институции.

На въпрос има ли срещата политически контекст Волков коментира: 

Църковният дневен ред не е свързан с политическия дневен ред в тази или онази страна. Ние разбираме, че двамата духовни лидери са своеобразни посланици на своите Църкви и отговарят на духовните щения и търсения на своите вярващи и затова ние не виждаме никаква политика и да се търси такова нещо е безполезно. Когато обаче обществени движения повтарят в някаква степен формулираните виждания на Църквата - това според мен е нормално, защото тя формулира своята загриженост за случващото се в даден регион в света. И е много добре, когато политиците улавят тази загриженост и реагират на нея.


последни в Култура:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.